200 jaar oud en nog springlevend. Maar voor hoe lang nog?

di 25 oktober 2016 - 08:55
Nieuws

De stethoscoop, in 1816 uitgevonden door de Franse arts René Laennec, viert haar 200e verjaardag, maar veel wetenschappers vragen zich af of het niet tijd wordt voor een crematie in plaats van een jubileum, of zoals de Amerikaanse cardioloog Eric Topol het zo beeldend tweette: “De 200e verjaardag van de stethoscoop zou ook zijn begrafenis moeten zijn.”

Tegenstanders beargumenteren juist dat de stethoscoop zeer waardevol blijft als diagnosetool, net zo waardevol als 200 jaar geleden. De afschaffing van dit apparaat zou het einde zijn van de “kunst en de romantiek” van het lichamelijk examen.

Meer afstand tussen dokter en patiënt

“We raken meer en meer verwijderd van onze patiënten, klaagt cardioloog Lyall Higginson, tijdens het debat over de toekomst van de stethoscoop in het Canadian Cardiovascular Congress in Montreal. Higginson is bang dat artsen te veel waarde hechten aan technologieën waardoor levende mensen veranderen in gecomputeriseerde beelden van hun organen. Hij bepleit dat uitstekende diagnoses nog steeds kunnen worden gemaakt met het ontcijferen van ruizen en geluiden die uit het menselijk lichaam komen.  

Als of wanneer de nieuwe hand-held echo's hun eigen facturatie code krijgen - wat betekent dat artsen zou geld krijgen voor het gebruik ervan, "zou het de ondergang van de stethoscoop zijn," voorspelt Higginson. "Dat wordt een probleem."

Veel artsen zijn minder ervaren in de kunst van auscultatie als de generaties vóór hen en medische studenten vandaag de dag krijgen slechts vluchtig training, zo geeft de pro-scope kant toe. "Sommige van de protocollen hebben de neiging om een beetje te informeel te zijn:  studenten meenemen om te luisteren naar een paar van de patiënten in een kliniek, en misschien naar een paar van de opnames luisteren ", aldus pediatrisch cardioloog van de Dalhousie Universiteit Dr. John Finley, die lesgeeft in geavanceerde stethoscoopvaardigheden aan studenten.

Hand-held is nauwkeuriger

Draagbare echoscopen geven een nauwkeurigere diagnose voor de meeste cardiovasculaire afwijkingen, suggereren sommige studies. Een studie wees uit dat eerstejaars medische studenten met slechts 18 uren van echoscopietraining in staat waren om meer hartafwijkingen te constateren dan opgeleide cardiologen tijdens een traditioneel lichamelijk onderzoek met een stethoscoop.

Echografie is objectiever, zeggen sommige experts. "Er zijn omstandigheden waarin de fysieke bevindingen zeer onduidelijk zijn," zegt Dr Chi-Ming Chow, cardioloog in het St. Michael's Hospital in Toronto. "En vaak hebben we toch een echo nodig om de bevindingen te bevestigen. Dus, kun je, om tijd te besparen net zo goed gelijk die stap nemen."

“Bedrijven proberen de mobiele echoscopie populair te maken om direct informatie over het hart te krijgen, dus wie heeft er nog een stethoscoop nodig?” Aldus Finley. Hij verklaarde ook dat direct een echo maken cruciaal kan zijn in noodsituaties, zoals bij een trauma of een hartaanval. Met slechts een stethoscoop, 'kunt u zien hoe snel het hart gaat en de bloeddruk meten, maar je kunt niet echt direct kijken naar de functie van de linkerhartkamer, de belangrijkste pompkamer van het hart, "zegt Finley. Als de linker ventrikel niet goed functioneert, kan de bloeddruk niet op peil worden gehouden en kan de patiënt sterven.

"Echter, artsen kunnen door te luisteren met een opgeleid oor vertellen dat hartruis normaal of abnormaal is,” zegt Finley (Een normaal ruisje bij een kind klinkt als een trilling -. Vvvv, vvvv, net als het geluid dat een kiind maakt als het een speelgoedvrachtwagen nadoet. Een abnormale ruis klinkt als het waaien van de wind. Stethoscopen kunnen ook screenen op lekken, vernauwde hartkleppen of aangeboren hartziekten).

Hoe lang de stethoscoop een betrouwbaar instrument blijft is niet te bepalen, maar we kunnen concluderen dat het digitale en hand-held tijdperk is aangebroken en de stethoscoop zal het zwaar krijgen om te overleven, volgens Eric Topol en zijn collega-wetenschappers.