3D-kopie botten helpen chirurgen bij operatie complexe breuken

wo 21 maart 2018 - 10:07
22-3-2018-3D-kopie-ETZ
Tweedelijn
Nieuws

Een 3D-kopie van botten en gewrichten met complexe breuken maakt het eenvoudiger voor chirurgen en andere artsen om te bepalen welk soort operatie er nodig is. Daarnaast zorgen de 3D-modellen in plaats van 2D-scans er voor dat behandelende artsen en chirurgen makkelijker tot hetzelfde inzicht komen over de aanpak per patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

Als één van elf traumacentra in Nederland krijgt het Tilburgse ETZ dagelijks patiënten binnen met complexe breuken. Het is erg lastig om goed inzicht te krijgen in de patronen van complexe breuken via röntgenfoto's of 2D CT-scans. Arts-onderzoeker Lars Brouwers heeft daarom de toegevoegde waarde van een 3D-kopie van botten en gewrichten onderzocht bij het behandelen van dergelijke breuken. De vraagstelling was onder meer of beter bepaald kan worden wat voor soort operatie noodzakelijk is. Bovendien kan het eenvoudiger zijn om patiënten uit te leggen wat er precies in zijn of haar lichaam gaat gebeuren bij een operatie en waarom bepaalde nazorg nodig is. Uit de studie van Brouwer blijkt dat dit inderdaad het geval is.

3D-kopie botten beter voor overeenstemming

Bovendien komen de behandelende artsen eerder tot overeenstemming over welke aanpak nodig is. Hiervoor wordt een zogeheten Kappa-score gebruikt. daarbij staat 0 voor geen overeenstemming en 1 voor volledige overeenstemming. Wanneer men het soort operatie/behandeling moet bepalen op basis van 2D-scans en röntgenfoto's komt men gemiddeld nooit verder dan een kappa-score van 0,2, legt Brouwer uit in een video. https://www.youtube.com/watch?v=GpHk2VUoH2o&feature=youtu.be Bij inzet van een 3D-kopie komt de score uit op gemiddeld 0,7, wat internationaal als zeer goed beschouwd wordt. Vooral voor jongere generaties artsen kan 3D-printing daarom van toegevoegde waarde zijn.

Hogere tevredenheid patiënt, chirurg

Brouwer verwacht dat 3D-printing voor complexe breuken kan leiden tot:
  • Hogere patiënttevredenheid
  • Hogere chirurgentevredenheid
  • Kortere operatietijd
  • Betere kwaliteit van leven voor de patiënt na de operatie.
De 3D-geprinte botten en gewrichten zijn na circa 24 uur klaar. ETZ gebruikt 3D-printers van het bedrijf Ultimaker.