600 miljoen voor zorginnovatie

5 mei 2023
zorginnovatie
Innovatie
Nieuws

Op 19 april 2023 maakte Gilde Healthcare bekend dat het 600 miljoen aan toezeggingen heeft ontvangen voor een nieuw investeringsfonds genaamd Gilde Healthcare Venture&Growth VI. Dit fonds richt zich op snelgroeiende bedrijven die betaalbare zorgoplossingen ontwikkelen en investeert in ondernemingen in Europa en Noord-Amerika die actief zijn op het gebied van digitale gezondheidszorg, medische technologie (MedTech) en nieuwe geneesmiddelen.

Het fonds voor zorginnovatie wordt ondersteund door een mix van internationale investeerders, waaronder corporates, banken, pensioenfondsen, verzekeraars, fund-of-funds, staatsfondsen, stichtingen, family offices, ondernemers en het Gilde team.

  • 600 miljoen aan commitments van een gebalanceerde mix van internationale investeerders voor het nieuwe investeringssfonds Gilde Healthcare Venture&Growth VI
  • Gilde Healthcare investeert in snelgroeiende bedrijven die betere zorg tegen lagere kosten mogelijk maken, ondersteund door de recent aangestelde Impact Council
  • In drie jaar tijd haalt Gilde Healthcare ruim €1,5 miljard op ten behoeve van zorginnovatie, verdeeld over drie fondsen

Zorginnovatie

Pieter van der Meer, Managing Partner bij Gilde Healthcare, zegt blij te zijn met de grote belangstelling van investeerders die de missie van Gilde Healthcare ondersteunen. “Innovaties die de kwaliteit van zorg verbeteren, maar deze ook betaalbaar houden zijn essentieel om de toegankelijkheid van zorg te borgen.” Met een team van sectorexperts helpt Gilde Healthcare ondernemingen om medische innovaties verder op te schalen en wereldwijd toegankelijk te maken.

Intussen blijven de zorguitgaven in het westen stijgen. In de VS zou het zelfs al gaan om meer dan 20 procent van het BNP. De recent opgerichte Impact Council ondersteunt de missie van Gilde Healthcare om te investeren in betere zorg tegen lagere kosten. De raad wordt voorgezeten door de voormalig uitvoerend directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Met het nieuwe fonds zal Gilde Healthcare investeren in een range van 10-60 miljoen euro per nieuw portefeuillebedrijf. In combinatie met het vorige Venture&Growth fonds dat in 2020 werd opgehaald en Gilde Healthcare Private Equity IV dat in 2022 werd gesloten, heeft Gilde Healthcare in de afgelopen drie jaar €1,5 miljard aan kapitaal aangetrokken.

Over Gilde Healthcare

Gilde Healthcare is een gespecialiseerde investeringsmaatschappij in de zorgsector met ruim €2.5 miljard onder beheer verdeeld over twee fondsstrategieën: Venture&Growth en Private Equity. De investeringsmaatschappij investeert in digitale zorgtechnologie, medische technologie en geneesmiddelenontwikkeling in zowel Europa als Noord-Amerika. Het Private Equity fonds richt zich op winstgevende zorgondernemingen in het lower mid-market segment in Noordwest Europa.