Search
Close this search box.
Search

Aanpasbaar exoskelet helpt kinderen lopen, opnieuw of voor de eerste keer

Exoskeletten worden al een aantal jaar ontwikkeld. ICT&Health heeft al over verschillende modellen geschreven, zoals het modulaire ontwerp van SuitX of een exoskelet van de Nederlandse St. Maartenskliniek. De meeste van deze ontwerpen zijn echter bedoeld voor volwassenen. Het Spaanse Nationale Onderzoeks Instituut (CISC) heeft nu naar eigen zeggen ’s werelds eerste exoskelet ontwikkeld speciaal voor kinderen met spieratrofie.

Het apparaat is gemaakt van titanium en aluminium en weegt zo’n 13 kilo. Volgens het CISC kan het kinderen die door spieratrofie moeilijk kunnen lopen hiermee ondersteunen. In sommige gevallen kan het apparaat hen zelfs helpen om voor de eerste keer te lopen. Het exoskelet kan ook gebruikt worden voor trainingsdoeleinden en kan worden ingezet om spieratrofie als gevolg van bedlegerigheid tegen te gaan.

Volgens CSIC-onderzoekster Elena Garcia is het vooral erg lastig om een pediatrisch model exoskelet te ontwikkelen dat zich kan aanpassen aan de zeer diverse ontwikkeling van spinale musculaire atrofie door de tijd heen. Een exoskelet dat zich autonoom aanpast aan deze veranderende symptomen was dan ook hard nodig. Het CSIC model heeft intelligente gewrichten die de stijfheid automatisch aanpassen en zich ook aanpassen aan de symptomen van elk kind op elk moment.

Het robotframe van het exoskelet wordt vastgemaakt aan de benen en de torso van een kind en bestaat uit vijf motoren per been. De gebruikers hebben directe controle over alle motoren, die de geringste beweging in spieren bemerken en daarop reageren.

Het exoskelet is flexibel en kan zich aanpassen aan snel groeiende lichamen. De doelgroep bestaat uit kinderen van drie tot en met 14 jaar. De onderzoekstak van het CISC heeft de technologie al gepatenteerd. Het is niet bekend wanneer er een commercieel model op de markt komt.

###exo-klein###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?