Abena, CRDL winnaars Nationale Zorginnovatieprijs

vr 16 maart 2018 - 11:13
Winnaar-publieksjury-Zorginnovatieprijs-2018
Innovatie
Nieuws

Abena Healthcare heeft op donderdag 15 maart de Nationale Zorginnovatie publieksprijs gekregen voor haar slimme e-health incontinentiemateriaal: Abena Nova. De CRDL (Cradle) is door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018. Er waren tien genomineerden.

De Nationale Zorginnovatieprijs werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt, tijdens het plenaire slotprogramma van Health Valley Event in Nijmegen. De prijs is bedoeld voor de meest innovatieve onderneming in de zorg- en welzijnssector. Er worden altijd twee prijzen uitgereikt: de vak- en de publieksprijs.

Houten CRDL vakwinnaar Zorginnovatieprijs

De CRDL is volgens vakjuryvoorzitter Nico van Meeteren - Directeur Topsector Life Sciences and Health, een innovatie die bijdraagt aan het bevorderen van communicatie tussen patiënt en hun omgeving of zorgverleners en uniek is in zijn soort. De CRDL is een houten zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. De CRDL is ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking - én hun omgeving. Door fysiek contact speels en onderzoekend te benaderen omzeilt de CRDL bestaande conventies die verbonden zijn met aanraking.

Slimme incontinentieluiers publiekswinnaar

Abena werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar, omdat Nova zorgverleners de mogelijkheid biedt om de verschoning van incontinentiemateriaal op het juiste moment te plannen, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Dit leidt volgens de publieksjury tot zowel verhoging van kwaliteit van leven van cliënten, als tijdvoordeel voor zorgverleners en financiële voordelen voor zorginstellingen. In 2017 was Philadelphia Zorg de eerste zorgorganisatie ter wereld die de Abena Nova uitgebreid heeft getest in de praktijk. Inmiddels zijn in Nederland inmiddels ook diverse andere zorginstellingen de voordelen gaan ervaren van de Abena Nova, zo stelt de aanbieder ervan. Abena is een Zweeds familiebedrijf. Rob Basjes, directeur van Abena Healthcare, nam de prijs in ontvangst. In totaal werd er 3455 keer gestemd voor de publieksprijs. De Abena Nova kreeg 32 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren FluidBalance en CRDL met respectievelijk 15 en 12 procent van de stemmen.

Duwtje in de rug bij opschalingsfase

De Nationale Zorginnovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. Ondernemingen die hun innovatie al uitgewerkt, getest en gelanceerd hebben, kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken om hun bedrijf echt tot een succes te maken. Dit jaar meldden 136 innovaties zich aan voor de prijs en waren er 10 genomineerden. De inzendingen zijn beoordeeld op haalbaarheid, (internationale) schaalbaarheid en de mate waarin de innovatie waarde toevoegt voor de patiënt, zorgverlener en de toekomst van de zorgbranche. Op 15 maart 2018 werd zowel de vakjuryprijs (10.000 euro) als een publieksprijs (5.000 euro) uitgereikt. Met de geldprijs kunnen de winnende innovaties een volgende stap zetten in de ontwikkeling van het bedrijf. Ook krijgen de winnaars toegang tot het netwerk van zorginnovatie.nl en de betrokken regiopartners.