Search
Close this search box.
Search

ACTA: Niet-EU tandartsen trainen in simulator

Al meer dan tien jaar is er een chronisch tekort aan tandartsen. Om de broodnodige tandzorg toch te realiseren wordt nu ook buiten de EU naar tandartsen gezocht. ACTA, het academisch centrum tandheelkunde Amsterdam, biedt deze groep speciale high tech VR-trainingen aan. Tandartsen kunnen dan in het buitenland in simulatoren virtueel oefenen op scans van menselijk weefsel.

Het gebrek aan capaciteit in de tandartssector is nijpend. Al tien jaar is er een groot tekort en het lijkt alleen erger te worden. Volgens beroepsorganisatie KMT moeten er ongeveer honderd extra tandartsen per jaar worden opgeleid om de capaciteitsproblemen op te lossen. Daarom wordt dus ook expliciet geworven onder niet-EU-tandartsen, die bij ACTA nu dus virtueel getraind kunnen worden in het Amsterdams Skills Centre van Amsterdam UMC.

Off the job programma’s

In het ASC worden trouwens ook steeds meer Nederlandse specialisten en tandartsen getraind, gewoon omdat hoogwaardige training off the job programma’s goedkoper zijn én, zoals in het voorbeeld van de buitenlandse tandartsen, sneller en breder kunnen worden ingezet. Volgens ASC ondersteunt nieuwe snel oprukkende technologie bij het bouwen van nieuwe opleidingen buiten het werk en kan daarmee een nieuwe manier van leren ontstaan. Het gaat dan met name om technologie als AI, e-books, VR-training met haptische feedback en telemonitoring. VR-training rukt in de zorg in het algemeen bijzonder snel op, onder meer voor het leren van reanimaties bij hartoperaties maar ook om medewerkers voor te bereiden op een nieuwe coronagolf. Tevens wordt VR regelmatig voorbereid om patiënten voor te bereiden op een operatie of beter te laten omgaan met pijn, bijvoorbeeld bij een bevalling.

Tandartspraktijk in simulator  

Dit jaar worden in het ASC met VR zestig niet-EU-tandartsen getraind en eventueel geaccrediteerd. Deze ultramoderne aanpak kan dus zeker structureel helpen om het tekort aan tandartsen op te lossen, zeker ook omdat er plannen zijn om dit aantal te verhogen. Tandartsen uit het buitenland zijn verplicht om voor hun noodzakelijke BIG-registratie in Nederland een assesment- procedure volgen. Van dat assement is het trainen van vaardigheden een expliciet onderdeel en die training biedt ACTA dus nu aan met VR-simulatie-apparatuur. De tandarts kan zo tal van ingewikkelde procedures in een simulator virtueel oefenen op scans van menselijk weefsel.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?