AI gaat helpen bij behandeling thymustumoren

Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds. Het geld is voor onderzoek naar de mogelijke rol van AI bij een betere diagnostiek van tumoren in de thymus, die in de volksmond ook wel als ‘zwezerik’ wordt aangeduid. Het nieuwe AI-gestuurde model gaat specialisten ondersteunen bij het herkennen van tumortypes en behandelkeuzes.

Kunstmatige intelligentie zou kunnen helpen bij betere diagnostiek in het geval van thymustumoren. De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus ‘met pensioen’. Het hoopje thymuscellen dat is achtergebleven kan echter in grootte toenemen. Dan is er mogelijk sprake van een tumor in de thymus. Er zijn verschillende tumortypes, die weer bestaan uit subgroepen. Diagnostiek van deze zeldzame kankervorm is ingewikkeld en AI kan hier zeker bij ondersteunen.

AI breed ingezet bij kanker

In 2022 zijn er meerdere onderzoeken gehonoreerd waarbij de inzet van AI bij kankerdiagnostiek en bij de behandeling van kanker wordt onderzocht. Zo worden er in Utrecht UMC momenteel AI-algoritmes ontwikkeld voor herkenning van anatomie bij slokdarmresecties in het kader van het INTRA-SURGE project. Een ander goed voorbeeld van AI-gestuurd kankeronderzoek, is een onderzoek onder leiding van Johan Kwisthout van Radboudumc. Hierbij wordt AI ingezet om een zo meer gepersonaliseerde behandeling bij verschillende kankervormen mogelijk te maken.

Thymustumoren in kaart

Het onderzoeksteam van Maastricht zet in op het analyseren van thymustumoren met behulp van kunstmatige intelligentie. Het team staat onder leiding van radiotherapeut-oncoloog Stéphanie Peeters van Maastro en bestaat verder uit onderzoekers en artsen van Maastro, Maastricht UMC+, Erasmus MC, het Nederlands Kanker Instituut, Institut Curie Paris en Centre Hospitalier Universitaire Lyon.

Het AI-model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld. Deze gegevens geven tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Vervolgens kan het AI-model in die grote hoeveelheden data patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe thymustumoren.

Behandeling en prognose

Het AI-model kan straks de patholoog – die altijd eigen onderzoek zal blijven doen op de tumorcellen – helpen om nauwkeurigere uitspraken te kunnen doen, bijvoorbeeld over de best mogelijke behandeling en de prognose. Daarnaast kan het model op basis van data uiteindelijk de kans op een eventuele terugkeer van thymustumoren voorspellen. Met die informatie kan dan de behandeling voor individuele patiënten verder worden geoptimaliseerd.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?