Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

AI gaat helpen bij behandeling thymustumoren

Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds. Het geld is voor onderzoek naar de mogelijke rol van AI bij een betere diagnostiek van tumoren in de thymus, die in de volksmond ook wel als ‘zwezerik’ wordt aangeduid. Het nieuwe AI-gestuurde model gaat specialisten ondersteunen bij het herkennen van tumortypes en behandelkeuzes.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Kunstmatige intelligentie zou kunnen helpen bij betere diagnostiek in het geval van thymustumoren. De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus ‘met pensioen’. Het hoopje thymuscellen dat is achtergebleven kan echter in grootte toenemen. Dan is er mogelijk sprake van een tumor in de thymus. Er zijn verschillende tumortypes, die weer bestaan uit subgroepen. Diagnostiek van deze zeldzame kankervorm is ingewikkeld en AI kan hier zeker bij ondersteunen.

AI breed ingezet bij kanker

In 2022 zijn er meerdere onderzoeken gehonoreerd waarbij de inzet van AI bij kankerdiagnostiek en bij de behandeling van kanker wordt onderzocht. Zo worden er in Utrecht UMC momenteel AI-algoritmes ontwikkeld voor herkenning van anatomie bij slokdarmresecties in het kader van het INTRA-SURGE project. Een ander goed voorbeeld van AI-gestuurd kankeronderzoek, is een onderzoek onder leiding van Johan Kwisthout van Radboudumc. Hierbij wordt AI ingezet om een zo meer gepersonaliseerde behandeling bij verschillende kankervormen mogelijk te maken.

Thymustumoren in kaart

Het onderzoeksteam van Maastricht zet in op het analyseren van thymustumoren met behulp van kunstmatige intelligentie. Het team staat onder leiding van radiotherapeut-oncoloog Stéphanie Peeters van Maastro en bestaat verder uit onderzoekers en artsen van Maastro, Maastricht UMC+, Erasmus MC, het Nederlands Kanker Instituut, Institut Curie Paris en Centre Hospitalier Universitaire Lyon.

Het AI-model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld. Deze gegevens geven tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Vervolgens kan het AI-model in die grote hoeveelheden data patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe thymustumoren.

Behandeling en prognose

Het AI-model kan straks de patholoog – die altijd eigen onderzoek zal blijven doen op de tumorcellen – helpen om nauwkeurigere uitspraken te kunnen doen, bijvoorbeeld over de best mogelijke behandeling en de prognose. Daarnaast kan het model op basis van data uiteindelijk de kans op een eventuele terugkeer van thymustumoren voorspellen. Met die informatie kan dan de behandeling voor individuele patiënten verder worden geoptimaliseerd.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen