Search
Close this search box.
Search

Al 330.000 recepten digitaal en gestandaardiseerd verstuurd

Steeds meer VIPP-deelnemers versturen elektronisch recepten naar omringende apotheken. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalmeting van de VIPP-monitor. In het derde kwartaal van dit jaar, zijn er meer dan 330.000 recepten digitaal en gestandaardiseerd verstuurd. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2017 waren dit er nog geen 20.000.

Het totaal voor de eerste negen maanden van 2019 staat nu op 720.000. Om dit mogelijk te maken, sluiten de instellingen een convenant met de zorgverleners en apothekers uit de regio. Hierin staan onder meer afspraken over het elektronisch versturen van recepten.

VIPP stimuleert standaardisatie

Het digitaal en gestandaardiseerd als recept aanleveren van de medicatievoorschriften, is één van de onderdelen van module B2 van het VIPP programma. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de medicatiestandaard 6.12 of hoger. De VIPP norm voor het digitaal versturen van recepten is dertig procent. In module B2 wordt ook gewerkt aan het vastleggen van de medicatieafspraak conform de nieuwe standaard medicatieproces 9.0.

Minder kans op fouten

Bij instellingen die module B2 hebben behaald, kunnen recepten met één druk op knop worden verstuurd naar de apotheek. Die kan de medicatie daardoor klaarmaken nog voordat de patiënt langskomt. Deze hoeft hierdoor niet meer te wachten aan de balie tot het recept klaar is. En bovendien is de kans op medicatiefouten kleiner, omdat recepten niet meer worden overgetypt bij de apotheek. Inmiddels voldoen 21 ziekenhuizen en vier categorale instellingen aan deze VIPP-doelstelling. Ten tijde van de start van het VIPP-programma stond de teller nog op nul. 

Deelnemers VIPP

Deelnemers aan VIPP zijn algemene ziekenhuizen, revalidatie-, dialyse-, epilepsie- en radiotherapeutische centra en categorale instellingen voor medische specialistische zorg. Het programma is gestart in januari 2017 en loopt af op 31 december 2019. In de loop van 2020 wordt bekend hoeveel deelnemers de VIPP doelen hebben gehaald.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?