Al 330.000 recepten digitaal en gestandaardiseerd verstuurd

13 november 2019
hypertension-867855_1280
Databeschikbaarheid
Nieuws

Steeds meer VIPP-deelnemers versturen elektronisch recepten naar omringende apotheken. Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalmeting van de VIPP-monitor. In het derde kwartaal van dit jaar, zijn er meer dan 330.000 recepten digitaal en gestandaardiseerd verstuurd. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2017 waren dit er nog geen 20.000.

Het totaal voor de eerste negen maanden van 2019 staat nu op 720.000. Om dit mogelijk te maken, sluiten de instellingen een convenant met de zorgverleners en apothekers uit de regio. Hierin staan onder meer afspraken over het elektronisch versturen van recepten.

VIPP stimuleert standaardisatie

Het digitaal en gestandaardiseerd als recept aanleveren van de medicatievoorschriften, is één van de onderdelen van module B2 van het VIPP programma. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de medicatiestandaard 6.12 of hoger. De VIPP norm voor het digitaal versturen van recepten is dertig procent. In module B2 wordt ook gewerkt aan het vastleggen van de medicatieafspraak conform de nieuwe standaard medicatieproces 9.0.

Minder kans op fouten

Bij instellingen die module B2 hebben behaald, kunnen recepten met één druk op knop worden verstuurd naar de apotheek. Die kan de medicatie daardoor klaarmaken nog voordat de patiënt langskomt. Deze hoeft hierdoor niet meer te wachten aan de balie tot het recept klaar is. En bovendien is de kans op medicatiefouten kleiner, omdat recepten niet meer worden overgetypt bij de apotheek. Inmiddels voldoen 21 ziekenhuizen en vier categorale instellingen aan deze VIPP-doelstelling. Ten tijde van de start van het VIPP-programma stond de teller nog op nul. 

Deelnemers VIPP

Deelnemers aan VIPP zijn algemene ziekenhuizen, revalidatie-, dialyse-, epilepsie- en radiotherapeutische centra en categorale instellingen voor medische specialistische zorg. Het programma is gestart in januari 2017 en loopt af op 31 december 2019. In de loop van 2020 wordt bekend hoeveel deelnemers de VIPP doelen hebben gehaald.