Search
Close this search box.
Search

Ambulances veiliger door het verkeer met Talking Traffic

Om ambulances die met spoed onderweg zijn sneller en veiliger door het verkeer te leiden kiest de sector voor Talking Traffic. Daarmee is dit de eerste hulpdienst die op landelijke schaal aansluit op de dienstverlening van Talking Traffic. Ambulances zijn daarmee altijd connected en digitaal zichtbaar. Het systeem zorgt ervoor dat slimme verkeerslichten op groen springen en andere weggebruikers tijdig gewaarschuwd worden.

Talking Traffic was drie jaar geleden een van de tien genomineerde digitale innovaties. Het systeem is ontwikkeld door Be-Mobile, een internationale leverancier van mobiliteit gerelateerde informatiediensten. In oktober van dit jaar besloten de leden van branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) dat alle ambulances via de ambulanceregio’s gaan aansluiten op Talking Traffic via de landelijke ICT-systemen van de sector.

“Het feit dat Talking Traffic de veiligheid voor alle weggebruikers aanzienlijk kan verbeteren, is voor ons motivatie genoeg. Door rekening te houden met de route van de ambulance, kan op termijn bovendien vertraging door bijvoorbeeld brugopeningen en beweegbare paaltjes voorkomen worden”, vertelt Victor Verrijp, voorzitter bestuurscommissie Innovatie & ICT, AZN.

Niet alleen ambulances

In Nederland wordt al geruime tijd gesproken over een mogelijke invoering van Talking Traffic bij alle nood- en hulpdiensten. Recente cijfers tonen aan dat minimaal een keer per week en ongeval plaatsvindt waarbij een hulpvoertuig betrokken is dat noodgedwongen door rood rijdt op weg naar een spoedgeval.

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFW) waarbij ook brandweer, politie en defensie zijn aangesloten, overlegt ook al enige tijd over de invoering van een dergelijk systeem. “Prioriteitsverlening door slimme verkeerslichten voor specifieke doelgroepen is een van de voorbeelden van wat er met Talking Traffic mogelijk is”, aldus Vincent Habers namens het ministerie van IenW. “Ambulances kunnen dan met groen licht in plaats van rood over het kruispunt en andere weggebruikers worden tijdig gewaarschuwd dat een nood- en hulpdienst nadert, zodat zij hierop kunnen anticiperen.”

Habers verwacht dat het besluit van de AZN om Talking Traffic landelijk te gaan inzetten voor de ambulancezorg een positieve impuls geeft aan de besluitvorming van de andere hulpdiensten. Daarnaast groeit ook het aantal slimme verkeerslichten gestaag, op dit moment staan er al meer dan 700. Daardoor wordt het bieden van prioriteit voor hulpdiensten die het Talking Traffic systeem gebruiken, steeds breder mogelijk.

Succesvolle samenwerking

Een goed voorbeeld van de mogelijkheden en voordelen van het systeem wanneer alle diensten (ambulance, brandweer en politie) er gebruik van maken is te zien in Deventer. Die stad is inmiddels volledig voorzien van slimme verkeerslichten (55 in totaal). De reacties van de de hulpdiensten zijn zeer positief. Op dit moment wordt overwogen of het systeem ook getest gaat worden door weginspecteurs die een blauw zwaailicht mogen voeren.

“De ambulancesector is de eerste Nederlandse hulpdienst die een koppeling met Talking Traffic op landelijke schaal tot stand brengt. We zijn er trots op dat we ontwikkelingen als deze zo snel op deze grote schaal kunnen realiseren. Dit is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen alle regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s) die in verenigingsverband (AZN) continue werken aan het verbeteren en innoveren van onze eigen sectorale ICT-infrastructuur. Het is mooi om te mogen constateren dat dit ook nu weer haar vruchten afwerpt”, vertelt Koos Reumer, directeur van AZN.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?