AMC, VUmc komen met app voor ouders te vroeg geboren baby’s

Het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld die ouders van te vroeg geboren baby’s voortdurend op de hoogte houdt over hoe het met hun kind gaat. Het gaat om een gratis app die ouders moet ondersteunen bij vragen zoals over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met het kind gaat als de ouders er even niet bij kunnen zijn.

Het idee van de app komt voort uit de praktijk. Twee verpleegkundigen zagen de behoefte bij ouders om geïnformeerd te worden en namen het initiatief voor de app, aldus het AMC en VUmc, de twee Amsterdamse universitair medisch centra die in 2018 bestuurlijk willen fuseren. Recent kwamen beide UMC’s ook al met een gezamenlijk initiatief om via een opleidingscentrum met virtuele technologie artsen efficiënter te trainen.

Verpleegkundigen Nathali Nienhuis-Schiedon (IC Neonatologie AMC) en Anita Zijp (IC Neonatologie VUmc) kwamen met het idee voor de app. Zij schreven er een plan voor, ontvingen een subsidie van AMC en VUmc én Stichting Steun Emma en gingen aan de slag, samen met Synappz Mobile Health –  de technische partij die de app heeft gebouwd.

Alle info over kind op één locatie
Het doel van app is om ouders alle informatie over hun kind op één locatie te bieden die altijd toegankelijk is. Ze kunnen lezen over behandelingen, over de apparatuur waarmee hun kind wordt verzorgd, borstvoeding en algemene informatie over de afdeling IC Neonatologie en het ziekenhuis zelf. Een belangrijk onderdeel van de app is volgens de initiatiefnemers het dagboek. In dit deel kunnen ouders de ontwikkeling van hun kindje bijhouden, bijvoorbeeld het invullen van gewicht en hoeveel het kindje heeft gedronken. Bij deze berichten kunnen ouders foto’s plaatsen.

Ook verpleegkundigen kunnen foto’s en notities plaatsen, zodat ouders, wanneer ze een keer niet bij het kindje kunnen zijn, toch kunnen lezen en zien hoe het met hun kindje gaat. Via de app kunnen verder in een afgeschermde omgeving  vrienden en grootouders uitgenodigd worden voor het dagboek. Het dagboekgedeelte van de app zit achter een login en is niet gekoppeld aan het patiëntendossier van het patiëntje. Er worden dus geen medische gegevens in gedeeld. Het overige deel van de app is vrij toegankelijk.

Intensive Care Neonatologie
Op de afdeling IC Neonatologie (ook wel Neonatale Intensive Care Unit of NICU genoemd) krijgen vroeggeborenen of zieke pasgeborenen continu intensieve zorg. Een kind is vroeggeboren wanneer het na 24 tot 32 weken in de zwangerschap ter wereld komt. Er zijn in Nederland tien gespecialiseerde neonatologie-intensive care units (NICU’s), waaronder in het AMC en VUmc. In Nederland wordt ongeveer één procent van de kinderen te vroeg geboren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?