AMC, VUmc komen met app voor ouders te vroeg geboren baby’s

ma 20 november 2017 - 11:37
ICTH-vroeggeboren-1450
Patiënt
Nieuws

Het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld die ouders van te vroeg geboren baby’s voortdurend op de hoogte houdt over hoe het met hun kind gaat. Het gaat om een gratis app die ouders moet ondersteunen bij vragen zoals over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met het kind gaat als de ouders er even niet bij kunnen zijn.

Het idee van de app komt voort uit de praktijk. Twee verpleegkundigen zagen de behoefte bij ouders om geïnformeerd te worden en namen het initiatief voor de app, aldus het AMC en VUmc, de twee Amsterdamse universitair medisch centra die in 2018 bestuurlijk willen fuseren. Recent kwamen beide UMC’s ook al met een gezamenlijk initiatief om via een opleidingscentrum met virtuele technologie artsen efficiënter te trainen.

Verpleegkundigen Nathali Nienhuis-Schiedon (IC Neonatologie AMC) en Anita Zijp (IC Neonatologie VUmc) kwamen met het idee voor de app. Zij schreven er een plan voor, ontvingen een subsidie van AMC en VUmc én Stichting Steun Emma en gingen aan de slag, samen met Synappz Mobile Health -  de technische partij die de app heeft gebouwd.

Alle info over kind op één locatie
Het doel van app is om ouders alle informatie over hun kind op één locatie te bieden die altijd toegankelijk is. Ze kunnen lezen over behandelingen, over de apparatuur waarmee hun kind wordt verzorgd, borstvoeding en algemene informatie over de afdeling IC Neonatologie en het ziekenhuis zelf. Een belangrijk onderdeel van de app is volgens de initiatiefnemers het dagboek. In dit deel kunnen ouders de ontwikkeling van hun kindje bijhouden, bijvoorbeeld het invullen van gewicht en hoeveel het kindje heeft gedronken. Bij deze berichten kunnen ouders foto's plaatsen.

Ook verpleegkundigen kunnen foto's en notities plaatsen, zodat ouders, wanneer ze een keer niet bij het kindje kunnen zijn, toch kunnen lezen en zien hoe het met hun kindje gaat. Via de app kunnen verder in een afgeschermde omgeving  vrienden en grootouders uitgenodigd worden voor het dagboek. Het dagboekgedeelte van de app zit achter een login en is niet gekoppeld aan het patiëntendossier van het patiëntje. Er worden dus geen medische gegevens in gedeeld. Het overige deel van de app is vrij toegankelijk.

Intensive Care Neonatologie
Op de afdeling IC Neonatologie (ook wel Neonatale Intensive Care Unit of NICU genoemd) krijgen vroeggeborenen of zieke pasgeborenen continu intensieve zorg. Een kind is vroeggeboren wanneer het na 24 tot 32 weken in de zwangerschap ter wereld komt. Er zijn in Nederland tien gespecialiseerde neonatologie-intensive care units (NICU's), waaronder in het AMC en VUmc. In Nederland wordt ongeveer één procent van de kinderen te vroeg geboren.