Amsterdam UMC neemt innovatieve MRI-technologie in gebruik

27 maart 2019
Amsterdam-UMC-VUmc-iCMR
Innovatie
Nieuws

“Door de klinische introductie van MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen zijn er minder procedures per patiënt nodig, minder ziekenhuisopnames en minder medicatie”, zegt Marco Götte, oprichter van het iCMR Field+Lab en cardioloog bij Amsterdam UMC.

Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat het Advantage-MR EP recorder/stimulator systeem van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft. De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij twee methodes worden gecombineerd, namelijk de bestaande procedures voor de behandeling van ritmestoornissen en het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat.

In Amerika wordt iCMR  inmiddels op meerdere plekken succesvol toegepast, o.a. ook voor kinderen met een aangeboren hartaandoening en nu voor het eerst klinisch in Nederland voor de behandeling van hartritmestoornissen.

Grotere kans op succesvolle behandeling

Volgens Götte is het met de nieuwe technologie beter te voorspellen bij wie de behandeling zal aanslaan en bij wie niet, maar kan je tijdens de behandeling ook veel nauwkeuriger bepalen waar je met de katheter naartoe wil.

“Dit alles levert veel winst op. En belangrijk, er is geen schadelijke röntgenstraling. Maar de grootste winst van deze techniek is dat de arts nu tijdens de ingreep veel beter kan zien of hij het hartweefsel voldoende behandeld heeft of niet. Hierdoor neemt de kans op succesvolle behandeling toe en hoeven patiënten minder vaak terug te komen.”

Götte heeft ruim 5 jaar voorbereid om deze techniek te introduceren. In mei is de eerste operatie voor hartritmestoornissen gepland. Hiermee is Amsterdam UMC de eerste in Europa die deze behandeling met MRI-techniek klinisch uitvoert.

Investeren in innovatie

Begin dit jaar opende Amsterdam UMC nog het Amsterdam Skills Centre (ASC), een nieuwe faciliteit voorzien van onder meer twaalf hightech operatiekamers, operatierobots en virtual reality simulatoren. Het in november 2017 aangekondigde ASC heeft als doel chirurgen off the job te trainen om hun vaardigheden nog verder te verbeteren. Het ASC voorziet de leermethoden met oefenmateriaal, virtuele omgevingen en weefsel van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.