App helpt kinderen bij emotionele problemen

wo 15 mei 2024 - 15:48
Apps
Nieuws

Steeds meer kinderen ervaren emotionele problemen. Dat begint al op de basisschool, onder andere door de prestatiedruk. Stichting Super Chill heeft een gratis en reclamevrije app ontwikkeld om basisschoolkinderen te ondersteunen. Uit een onderzoek onder vierhonderd Nederlandse ouders met een kind onder de twaalf jaar blijkt dat veel kinderen last hebben van mentale klachten. Oorzaak hiervan is een toename aan prikkels en de prestatiedruk veroorzaakt door school en huiswerk.

In het onderzoek gaf driekwart van de respondenten aan dat hun kind meer prikkels ervaart dan zij zelf vroeger. De Stichting NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken) riep de Onderwijsraad onlangs op om aandacht te hebben voor de prestatiedruk waaronder kinderen momenteel mee opgroeien.

Mentale veerkracht bevorderen

Om kinderen te helpen beter om te gaan met de druk, is het belangrijk om hun mentale veerkracht te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld via trainingen in mentale weerbaarheid, mindfulness of ontspanningstechnieken.

Stichting Super Chill introduceert daarom een gratis en reclamevrije app voor basisschoolkinderen. De app bevat allerlei toegankelijke ritueeltjes, bewegings- en kalmeringsoefeningen die kinderen elke dag kunnen toepassen. Het taalgebruik in de app is ook afgestemd op jonge kinderen. Zo wordt er niet gesproken over mentale weerbaarheid, maar over ‘superkrachten in je hoofd’. En mindfulness wordt ‘koppie erbij’. Via leuke oefeningen helpt de app kinderen alle dagelijkse prikkels en uitdagingen van het leven met een fris en rustig hoofd aan te gaan.

Omgaan met stress en overprikkeling

De belangrijkste oorzaken van stress zijn school en huiswerk. Maar ook de vele schermen dragen bij aan het stressgevoel bij jonge kinderen. De grote hoeveelheid prikkels die op kinderen afkomen door het gebruik van bijvoorbeeld smartphones, tablets en spelcomputers, kunnen leiden tot overprikkeling en het gevoel altijd ‘aan te staan’.

“Met de Super Chill app willen we de mogelijkheden van technologie op een positieve manier benutten om kinderen van jongs af aan te leren omgaan met de druk van onze hedendaagse samenleving”, zegt Levi van Dam, bijzonder hoogleraar veerkrachtig opgroeien aan de Universiteit van Amsterdam en bestuurder van Stichting Super Chill.

Stress tegengaan via apps

Apps worden vaker ingezet tegen stress. Na een pilot-fase in onder meer het LUMC besloten de initiatiefnemers achter de Stress Buddy in 2021 deze app in de strijd tegen werkdruk landelijk uitrollen in de zorgsector. De Stress Buddy is ontwikkeld door het psychosociaal ondersteuningsteam van het LUMC in samenwerking met ORTEC. Doel was destijds onder meer de aanpak van de sterk gegroeide werkdruk in de zorg als gevolg van de coronacrisis. Het National eHealth Living Lab (NeLL) was betrokken bij het opschalen van de app.

En in mei 2020 werd de ‘Grow It!’ game-app gelanceerd om jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar inzicht te geven in hoe ze zich tijdens de coronacrisis voelden. De app bood iedere dag ook een uitdaging in de vorm van een game om de stress van de coronacrisis te verlichten.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!