Search
Close this search box.
Search

App helpt terugval na verslaving voorkomen

Een van de uitdagingen waar ex-verslaafden mee kampen is het voorkomen van een terugval. De JellinekMinnesota kliniek heeft daarvoor nu een nieuw hulpmiddel ontwikkeld; de JellinekMinnesota recovery app. De app heeft een zogenoemde 'buddyfineer' waarmee volwassenen na de behandeling met lotgenoten in de buurt in contact kunnen komen om elkaar ondersteuning te bieden wanneer ze het moeilijk hebben.

De app is een aanvulling op de nazorg van een behandeling die via de Community JellinekMinnesota gegeven wordt. Die community zet zich al tien jaar in om oud-cliënten te ondersteunen in hun leven in herstel door bijvoorbeeld mee te gaan naar een eerste meeting buiten de kliniek of gewoon een luisterend oor bieden. Tijdens de coronacrisis zijn deze ontmoetingen en ‘fysieke’ ondersteuning een stuk moeilijker geworden. Dat is nu precies waar de recovery app in beeld komt om een terugval naar een verslaving te voorkomen.

Ondersteuning na verslaving

“Het is bekend dat gemiddeld 50 tot 70 procent van de cliënten na behandeling terugvalt in gebruik. Dat percentage zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving en is vergelijkbaar met een chronische aandoening zoals depressie. Maar het geeft wél aan hoe belangrijk het is om ook ná behandeling mensen blijvend te ondersteunen”, aldus Bani da Lima, oprichter van de JellinekMinnesota behandeling in Nederland.

Via de ‘buddyfinder’ in de recovery app kunnen ex-verslaafden in hun eigen regio op zoek gaan naar lotgenoten wanneer ze het moeilijk hebben. In de app kunnen ook (chat)groepen opgericht worden om met lotgenoten over bepaalde thema’s te praten. Behalve informatie over meetings, die tijdens de coronacrisis minder vaak fysiek plaatsvinden, kun je in de app ook precies zien hoe lang je al clean bent.

“Verbondenheid is echt dé kern van herstel en kan terugval voorkomen. Ik hoop dan ook vooral dat het effect van de app is dat mensen elkaar nu ook online en op afstand kunnen blijven steunen, daarmee minder terugvallen en ook minder afhankelijk te worden van professionele hulp”, aldus Da Lima.

In die tien jaar is de Community JellinekMinnesota een enorme steun in de rug geweest voor talloze mensen om hun leven weer op te pakken. De JellinekMinnesota recovery app is voor alle (ex-) cliënten van JellinekMinnesota zowel in de App store (iOS) als in de Play store (Android) te downloaden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?