App moet sneller, goedkoper inzicht in behandeluitkomsten bieden

do 4 juli 2019 - 07:30
Vrouw-smartphone-zitten
Apps
Nieuws

EasyROM heeft in juni een mobiele app gelanceerd waarmee laagdrempelig behandeluitkomsten gemeten kunnen worden. De app voor iOS en Android geeft volgens de aanbieder op een eenvoudige en vertrouwde manier inzicht in behandeluitkomsten. Daarnaast zouden de kosten voor het gebruik laag zijn en zijn de meetgegevens direct te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Ziekenhuizen en behandelcentra zetten steeds vaker Patient Reported Outcome Measures (PROMs) vragenlijsten in om inzicht te krijgen in de medische effectiviteit en cliëntperceptie. Binnen onder meer de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wordt Routine Outcome Monitoring (ROM) ingezet om zowel de behandelaar als cliënt meer inzicht in de status van de behandeling te geven.

Het doel van ROM en PROMS is om meer maatwerk te leveren door gedurende een behandeling op basis van uitkomsten bij te sturen. Daarnaast kunnen behandeluitkomsten op grotere schaal gebruik worden om behandelingen in zijn algemeenheid te verbeteren en daarmee de kwaliteit van patiëntenzorg. Ook kunnen behandeluitkomsten ingezet worden om patiënten meer eigen regie te geven en samen met een zorgverlener over de behandeling te beslissen – iets waar volgens een studie eind vorig jaar nog veel in te verbeteren is.

Vanuit patiënt denken

"We zien dat veel partijen worstelen om patiëntwaarden in strategie en dagelijkse operations centraal te stellen", stelt Bas Thuis, CEO van EasyROM, tegenover ICT&health. "Maar je moet vanuit de patiënt denken, de 'customer experience'." Daar kan een hele 'lichte' app in plaats van logge software-systemen aan bijdragen. Zo kan er gekoppeld worden met alle EPD's en is de app interoperabel met HL7 FHIR, Koppeltaal en MedMij.

Volgens Thuis zijn hoge kosten vaak een drempel voor grootschalige inzet van ROM-oplossingen. “Zorgaanbieders moeten zich niet afvragen: 'Kunnen we data betalen?'. Dan roei je tegen de stroom in. Wij vinden dat iedereen moet kunnen meten om zo zorgprocessen te verbeteren. Alleen zo kan de patiënt en de patiëntwaarde centraal staan."

Zelf behandeluitkomsten meten

Volgens EasyROM kunnen patiënten zelf hun eigen behandeluitkomsten meten in 40 seconden, met korte, dynamisch gegenereerde vragenlijsten. EasyROM heeft vooralsnog vragenlijsten voor de volgende aandoeningen: Oncologie, Slaapstoornissen, (chronische) Pijn, Orthopedie, Dermatologie, Angststoornissen, Depressie en Sociaal functioneren. Momenteel mikt EasyROM vooral op GGZ-partijen.

De app geeft op een eenvoudige en vertrouwde manier inzicht in behandeluitkomsten, belooft EasyROM. Omdat de patiënt zelf, op gezette tijden metingen doet, is er ook sprake van minder administratie en lagere kosten voor zorgaanbieders. Verder gebruikt EasyROM Computer Adaptief Testen (CAT), waardoor de meetgegevens direct te gebruiken zijn voor wetenschappelijk onderzoek (Comparative Effectiveness Research CER).

Prof. Dr. Edwin de Beurs, Hoogleraar Routine Outcome Monitoring (ROM) en Benchmarking aan de Universiteit Leiden, noemt CAT een efficiënte manier om zeer betrouwbare gegevens te verkrijgen over de ernst van aandoeningsklachten zoals die van depressie of angst. “Inkorten van bestaande vragenlijsten levert minder betrouwbare testresultaten op. Dit probleem treedt niet op bij CAT waarbij uit een meer omvangrijke item-bank de meest relevante items worden gekozen en voorgelegd aan de respondent.”

Gevalideerde CAT-vragenlijsten

De EasyROM-app gebruikt volgens de aanbieder CAT-vragenlijsten van de Dutch Flemish PROMIS Group en gevalideerd door Reade, UMC Utrecht, Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMCG, Universiteit Twente, GGD Amsterdam en KUL Leuven voor Nederlands en Vlaams gebruik. EasyROM ondersteunt verder de internationale vertalingen van PROMIS CAT-testen/vragenlijsten.