App moet stoppen met antitrombose medicatie bevorderen

wo 22 juni 2022 - 07:00
Medicatie-gebruik
Apps
Nieuws

Voor kankerpatiënten in de laatste levensfase heeft antitrombotische medicatie nog maar weinig effect. Sterker nog, het kan zelfs averechts werken, met negatieve effecten. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs, en het niet bespreken van stoppen met medicatie in de laatste levensfase zijn de belangrijkste oorzaken waarom zelfs gestopt wordt met antitrombotische medicatie. Een app van het LUMC moet daar verandering in brengen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de leiding for een Europees consortium dat werkt aan de ontwikkeling van een app die het stoppen met antitrombose medicatie bespreekbaar moet maken voor artsen en patiënten. Voor deze ontwikkeling heeft het consortium onlangs een Horizon Europe subsidie van 6 miljoen euro ontvangen.

App voor advies en gesprek

De initiatiefnemers hopen dat de app het het gesprek over stoppen met zinloze antitrombose medicatie in de behandelkamer gaat stimuleren. Daarnaast moet de app ook een inschatting geven van het individuele risico van de patiënt op bloedingen en trombose. “We willen de app zoveel mogelijk toespitsen op de individuele patiënt. We houden onder andere rekening met geslacht, geloofsovertuiging en tumortype. De vragen in de app worden hierop afgestemd”, vertelt hoogleraar Erik Klok, internist vasculaire geneeskunde.

Het is echter niet de bedoeling dat de app patiënten ook gaat aanraden om te stoppen met de medicatie. “De app geeft geen advies maar maakt dat het stoppen met medicatie bespreekbaar wordt. De uiteindelijke beslissing ligt bij de patiënt, waardoor deze meer regie krijgt over zijn of haar eigen ziekteproces en daadwerkelijk een gewogen beslissing kan maken die past binnen zijn of haar voorkeuren en waarden”, aldus de hoogleraar.

In de eerste fase van het zogenoemde SERENITY-project ligt de focus op epidemiologisch en kwalitatief onderzoek, consensus bereiken en app-ontwikkeling. “Daarna zullen we de app in de praktijk testen. We vergelijken de resultaten van patiënten die de app hebben gebruikt, met patiënten die dit niet hebben gedaan", aldus Klok.

De onderzoekers verwachten dat de app leidt tot een beter gebruik van antitrombose medicatie, preventie van bloedingen en aanzienlijke kostenbesparingen. Daarnaast moet de app ook bijdragen aan een verbetering van de levenskwaliteit en de behandelingstevredenheid van de patiënten, hun verzorgers en de betrokken zorgmedewerkers.

Stoppen met antitrombose medicatie

antitrombose medicatie wordt vaak voorgeschreven aan kankerpatiënten. De medicijnen zorgen ervoor dat het risico op trombose afneemt door de stolling van het bloed te remmen. Deze medicatie wordt vaak tot aan het overlijden van een patiënt toegediend. Ook sinds bekend is dat deze medicatie vervelende bijwerking kan hebben. Denk aan bloedingen en een verminderde kwaliteit van leven. Zeker voor kankerpatiënten die in de laatste fase van hun leven aanbeland zijn, is het blijven gebruiken van antitrombose medicatie vaak zinloos.

“Er wordt maar zelden gestopt met deze medicatie tijdens de laatste levensfase. Dat komt door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, maar ook omdat er te weinig over de dood en overlijden gesproken wordt door de behandelend arts en de patiënt”, zegt Klok.

Klok en andere LUMC-collega’s hebben eerder al een specifiek zorgpad ontwikkeld voor het stoppen met antitrombose medicatie tijdens de laatste levensfase. “Met dit onderzoek willen we de benodigde wetenschappelijke data genereren waarop we nieuwe behandelrichtlijnen kunnen baseren. Dit doen we samen met 14 Europese partners”, besluit Klok.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!