Search
Close this search box.
Search

App moet stoppen met antitrombose medicatie bevorderen

Voor kankerpatiënten in de laatste levensfase heeft antitrombotische medicatie nog maar weinig effect. Sterker nog, het kan zelfs averechts werken, met negatieve effecten. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs, en het niet bespreken van stoppen met medicatie in de laatste levensfase zijn de belangrijkste oorzaken waarom zelfs gestopt wordt met antitrombotische medicatie. Een app van het LUMC moet daar verandering in brengen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de leiding for een Europees consortium dat werkt aan de ontwikkeling van een app die het stoppen met antitrombose medicatie bespreekbaar moet maken voor artsen en patiënten. Voor deze ontwikkeling heeft het consortium onlangs een Horizon Europe subsidie van 6 miljoen euro ontvangen.

App voor advies en gesprek

De initiatiefnemers hopen dat de app het het gesprek over stoppen met zinloze antitrombose medicatie in de behandelkamer gaat stimuleren. Daarnaast moet de app ook een inschatting geven van het individuele risico van de patiënt op bloedingen en trombose. “We willen de app zoveel mogelijk toespitsen op de individuele patiënt. We houden onder andere rekening met geslacht, geloofsovertuiging en tumortype. De vragen in de app worden hierop afgestemd”, vertelt hoogleraar Erik Klok, internist vasculaire geneeskunde.

Het is echter niet de bedoeling dat de app patiënten ook gaat aanraden om te stoppen met de medicatie. “De app geeft geen advies maar maakt dat het stoppen met medicatie bespreekbaar wordt. De uiteindelijke beslissing ligt bij de patiënt, waardoor deze meer regie krijgt over zijn of haar eigen ziekteproces en daadwerkelijk een gewogen beslissing kan maken die past binnen zijn of haar voorkeuren en waarden”, aldus de hoogleraar.

In de eerste fase van het zogenoemde SERENITY-project ligt de focus op epidemiologisch en kwalitatief onderzoek, consensus bereiken en app-ontwikkeling. “Daarna zullen we de app in de praktijk testen. We vergelijken de resultaten van patiënten die de app hebben gebruikt, met patiënten die dit niet hebben gedaan”, aldus Klok.

De onderzoekers verwachten dat de app leidt tot een beter gebruik van antitrombose medicatie, preventie van bloedingen en aanzienlijke kostenbesparingen. Daarnaast moet de app ook bijdragen aan een verbetering van de levenskwaliteit en de behandelingstevredenheid van de patiënten, hun verzorgers en de betrokken zorgmedewerkers.

Stoppen met antitrombose medicatie

antitrombose medicatie wordt vaak voorgeschreven aan kankerpatiënten. De medicijnen zorgen ervoor dat het risico op trombose afneemt door de stolling van het bloed te remmen. Deze medicatie wordt vaak tot aan het overlijden van een patiënt toegediend. Ook sinds bekend is dat deze medicatie vervelende bijwerking kan hebben. Denk aan bloedingen en een verminderde kwaliteit van leven. Zeker voor kankerpatiënten die in de laatste fase van hun leven aanbeland zijn, is het blijven gebruiken van antitrombose medicatie vaak zinloos.

“Er wordt maar zelden gestopt met deze medicatie tijdens de laatste levensfase. Dat komt door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, maar ook omdat er te weinig over de dood en overlijden gesproken wordt door de behandelend arts en de patiënt”, zegt Klok.

Klok en andere LUMC-collega’s hebben eerder al een specifiek zorgpad ontwikkeld voor het stoppen met antitrombose medicatie tijdens de laatste levensfase. “Met dit onderzoek willen we de benodigde wetenschappelijke data genereren waarop we nieuwe behandelrichtlijnen kunnen baseren. Dit doen we samen met 14 Europese partners”, besluit Klok.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?