Apple: Iedere patiënt een iPad voor meer inzicht en regie behandeling

za 22 juli 2017 - 08:08
Nieuws

Apple onderstreept zijn focus op gezondheid met bekende initiatieven zoals ResearchKit, healthKit en CareKit gestart. Veel artsen maken ook al gebruik van iPads, onder meer om medische handboeken of patiëntendossiers te kunnen raadplegen tijdens hun rondes door het ziekenhuis. Apple wil nu nog een stap verder gaan: elke patiënt moet een iPad krijgen. Daarmee moeten ze meer inzicht in en regie over hun behandeling krijgen.

Apple denkt vooralsnog aan het beschikbaar stellen van medische dossiers. Er waren al eerder berichten dat Apple de medische patiëntendossiers op iPhones toegankelijk wil maken. Daarnaast zouden er iPads naast het ziekenhuisbed moeten hangen, zodat patiënten op elk moment hun medische status kunnen raadplegen, inclusief notities van de arts. Nu is er nog vooral sprake van papier, whiteboards en gefragmenteerde of dubbele informatie. Als er te weinig schrijfruimte is resulteert dat bovendien in onduidelijke informatie.

iPads voor patiënten

Het Cedars-Sinai-ziekenhuis in Los Angeles is al begonnen met hun iPads-voor-patiënten-project. Het ziekenhuis heeft de app CS-Link laten ontwikkelen. Daarmee kunnen patiënten hun medische informatie opvragen. Er is ook directe toegang tot data over vitale lichaamsfuncties, voorlichtingstools en contact met het zorgteam.

Cedars gebruikt onder meer 50 iPads op de afdeling hartfalen, waar patiënten vaak langere tijd liggen. Ook worden de iPads gebruikt om te zorgen dat moeders via FaceTime hun pasgeboren baby kunnen zien, als ze op de intensive care liggen omdat ze ziek of te vroeg geboren zijn. Het verplegend personeel noemt het BabyTime, al gebruiken ze er de standaard FaceTime-app voor.  Andere ziekenhuizen in de VS die meedoen, zijn Jacobs Medical Center in San Diego en MetroSouth Medical Center in Chicago.