Apple vult ResearchKit aan met nieuwe functies

di 22 maart 2016 - 14:33
apple_Carekit
Apps
Nieuws

Apple heeft gisteravond tijdens een eigen event niet alleen nieuwe apparaten getoond, maar tevens een uitbreiding van het opensource-framework ResearchKit. Met ResearchKit kunnen iPhone-apps gebruik maken van genetische informatie en medische onderzoeken die doorgaans alleen in een onderzoeksruimte kunnen worden uitgevoerd. Onderzoekers kunnen hiermee vervolgens specifiekere gegevens van deelnemers verzamelen.

Onderzoekers blijven ResearchKit aanpassen en het framework uitbreiden door nieuwe modules toe te voegen waarmee medische onderzoeken via iPhone-apps beschikbaar zijn. Belangrijke bijdragen zijn onder andere de mogelijkheid om gehoortesten uit te voeren, de mogelijkheid om de reactietijd te meten door een bekende prikkel te combineren met een bekende reactie, de mogelijkheid om de snelheid te meten waarmee gegevens worden verwerkt en de snelheid van het werkgeheugen te bepalen, het gebruik van een rekenpuzzel (Torens van Hanoi) voor cognitieonderzoek en het gebruik van een looptest met timer.

ResearchKit-onderzoeken waarbij gebruik wordt gemaakt van genetische informatie, vinden plaats op het gebied van post-partumdepressie, hart- en vaatziekten en astma.

Volgens Apple blijven de ResearchKit-onderzoeken zich wereldwijd uitbreiden. Er zijn momenteel onderzoeken beschikbaar in Australië, China, Duitsland, Hongkong, Ierland, Japan, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. ResearchKit-apps zijn in de App Store beschikbaar voor iPhone 5 en nieuwere modellen en de nieuwste generatie iPod touch-modellen.

Nieuw: CareKit

Naast de nieuwigheden in ResearchKit introduceerde Apple ook CareKit, een nieuw softwareframework dat ontwikkelaars helpt om mensen actiever hun eigen medische toestand te laten controleren. Met iPhone-apps die CareKit gebruiken kunnen patiënten gemakkelijker hun behandelplannen volgen en hun symptomen en medicatie bijhouden.

CareKit is vanaf volgende maand beschikbaar als opensource-framework. De ontwikkelaarscommunity kan dan de eerste vier modules uitbreiden die al door Apple zijn ontwikkeld. Het gaat om Care Card, waarmee mensen hun eigen behandelplannen en actiepunten kunnen bijhouden, zoals het innemen van medicatie of het doen van oefeningen voor fysiotherapie.

Met de Symptom and Measurement Tracker kunnen gebruikers eenvoudig hun symptomen kunnen vastleggen en kunnen zij aangeven hoe ze zich voelen. Via Insight Dashboard worden symptomen afgezet tegen actiepunten in Care Card om snel het resultaat van een behandeling te tonen.

Connect maakt het vervolgens mogelijk om gemakkelijk informatie over de gezondheid en eventuele veranderingen daarin te kunnen uitwisselen met artsen, zorgteams of familieleden.


###carekit###