Arene: online huisartsenpraktijk voor iedereen zonder huisarts

do 17 juni 2021 - 11:04
Arene
Eerstelijn
Nieuws

Tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie kondigde huisarts, en digitale zorgversneller, Jasper Schellingerhout de start van online huisartsenpost Arene aan. Arene is het digitale antwoord op het tekort aan huisartsen in Nederland. Mensen die door dit tekort nu geen huisarts hebben, kunnen daarvoor nu terecht bij de online huisartsenpost Arene.

De initiatiefnemers van online huisartsenpraktijk Arene zijn de drie huisartsen van Het Huisartsenteam De Keen in Etten-Leur: Lennard van Dongen, Jan Frans Mutsaerts en Jasper Schellingerhout. Sinds 2016 werken zij actief, en met succes aan het aanbieden en uitbreiden van digitale services voor hun patiënten. Inmiddels maakt al bijna tweederde van de 12.500 patiënten gebruik van die digitale diensten.

Dat succes bracht de drie initiatiefnemers op het idee de online huisartsendiensten ook beschikbaar te maken voor mensen buiten het verzorgingsgebied van de huisartsenpraktijk. "In Nederland is het verzorgingsgebied van een huisartsenpraktijk gekoppeld aan een postcodegebied. Die koppeling wilden wij loslaten", aldus Jasper Schellingerhout.

Arene als oplossing voor huisartsentekort

Daarnaast zorgt het tekort aan huisartsen ook ervoor dat heel veel mensen simpelweg geen toegang hebben tot een huisarts. In sommige regio’s zijn er al duizenden mensen die geen huisarts hebben en staat er veel druk op de huisartsen die er werkzaam zijn. Dat probleem wilden de initiatiefnemers ook oplossen.

Die oplossing werd Arene, een online huisartsenpraktijk die huisartsenzorg overal in Nederland beschikbaar maakt. Online betekent dus ook dat daar waar dat mogelijk is, de dienstverlening op afstand, online, desgewenst ondersteund door videobellen en/of andere tools om beelden uit te wisselen, geleverd wordt.

Online huisartsenpraktijk

"Arene biedt een breed aanbod van digitale (communicatie)mogelijkheden, zodat je alleen naar een huisartsenpraktijk hoeft als fysieke beoordeling nodig is. Om dit mogelijk te maken werkt Arene samen met reguliere huisartsenpraktijken, waar patiënten terecht kunnen als blijkt dat fysieke beoordeling nodig is", aldus de initiatiefnemers.

Omdat de online huisartsenpraktijk Arene in alle opzichten aan elke voorwaarde waaraan een Nederlandse huisartsenpraktijk voldoet, wordt de zorg ook vergoed vanuit het basiszorgpakket.