Art Medical haalt 20 miljoen dollar op voor slimme intubatie

14 juni 2017
Nieuws

Wereldwijd wordt er op gebiedt van zorgtechnologie geïnnoveerd en geïnvesteerd. Zo heeft het Israëlische bedrijf Art Medical bij een recente financieringsronde 20 miljoen dollar kapitaal opgehaald. De ronde werd geleid door Advanced Medical Technologies en het verse kapitaal komt op een moment waarop de oplossingen van Art Medical klaar lijken voor het grote publiek. Art Medical, opgericht in 2009, ontving vorig jaar nog een investering van 7 miljoen dollar afkomstig van de Israel Innovation Authority en Bill Gates’ Grand Challenge.

In de acht jaar sinds zijn oprichting heeft het Israëlische bedrijf Art Medical gewerkt aan een reeks connected tubes voorzien van sensoren met als doel het continu moniteren van patiënten op de Intensive Care (IC). Het primaire doel van de tubes is om complicaties die kunnen ontstaan door intubatie-apparaten te verminderen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld reflux en secretie veroorzaken die weer kunnen leiden tot acute nierbeschadiging of longproblemen die de duur van het ziekenhuisverblijf verlengen of in ernstige gevallen dodelijk zijn.

Momenteel moeten IC-verpleegkundigen en artsen intubaties nauwgezet monitoren om complicaties te voorkomen, maar door de constante aard van intubatie zijn risico’s praktisch altijd aanwezig. Hierdoor ontwikkelt een kwart van de IC-patiënten longproblemen door mechanische ventilatie en bijna de helft van de patiënten herstelt nooit. Nog eens de helft van de patiënten die langer dan 24 uur op een IC verblijft, ontwikkelt een acute nierbeschadiging.

Voortdurende monitoring

Het platform van Art Medical moet hier verandering in gaan brengen via slimme innovaties. De zogehten smART tubes voortdurende monitoring van gastro-oesofageale reflux, speeksel- en urineuitvoer en waarschuwen de aanwezige artsen via een dashboard op eventuele complicaties. Naast het monitoren van eventuele complicaties kunnende smART tubes ook de voedingsbehoeften van een patiënt in kaart brengen.

De smART tubes zijn voorzien van CE-markering en hebben goedkeuring ontvangen van de FDA, het Amerikaanse agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert. Ook zijn de slimme buisjes opgenomen in diverse klinische onderzoeken aan verscheidene Amerikaanse universiteiten.

Investeringen in healthtech onverminderd hoog

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de waarde van het aantal digital health deals uit op ruim een mljard dollar, zo blijkt uit cijfers van Rock Health. In totaal werden in de eerste drie maanden van 2017 71 deals geteld. Rock Health telt alleen Amerikaanse investeringen boven de 2 miljoen dollar. Bovendien dient de nadruk van de investeringen te liggen op healthcare.

De eerste plek werd in Q1 2017 bekleed door Alignment Healthcare, dat 115 miljoen dollar aan groeikapitaal ontving van private equity-firma Warburg Pincus. Alignment Healthcare wordt gevolg door de patient community patientslikeme met een bedrag van 100 miljoen dollar afkomstig van iCarbonX. De top drie werd afgesloten door Big Data-bedrijf Nuna, dat 90 miljoen dollar in de wacht sleepte van Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Het gros van de investeringen in Q1 had betrekking op Big Data / Analytics, goed voor 11 deals ter waarde van een kleine 200 miljoen dollar. Ook Care Coordination bleek een goed domein met 7 deals ter waarde van 41,5 miljoen dollar. Telemedicine kwam met 6 deals uit op iets meer dan 50 miljoen dollar.

In het eerste kwartaal werden in totaal zes nieuwe fondsen in het leven geroepen met een totaalbudget van ruim een miljard dollar. Het gaat om Venrock, Lux Capital, Biomatics Capital, Section 32, Spectrum Health en Refactor Capital.