Artsen wisselen informatie uit over patiënten via Whatsapp

wo 8 juli 2015 - 10:09
figure1-whatsapp-in_de_zorg
Apps
Nieuws

In veel ziekenhuizen delen artsen onderling informatie uit over patiënten via Whatsapp. Ze gebruiken de app om collega's op afstand om hulp te vragen bij een acute diagnose. Daarbij worden ook foto's van aandoeningen gedeeld.

Dat meldt NRC Q op basis van diverse medici. Er zijn geen specifieke regels voor het delen van informatie. Artsenfederatie KNMG verwijst naar de algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes op sociale media voor artsen. Die zijn streng, maar WhatsApp staat niet expliciet vermeld.

Verspreiding foto's

Hoewel er dus nog geen specifieke richtlijnen voor zijn zeggen ziekenhuizen en artsenfederaties dat er wel aandacht voor is. Via Whatsapp kunnen foto's gemakkelijk ongemerkt verspreid worden doordat ze automatisch worden opgeslagen op de smartphone of in cloud-opslagdiensten.

Alternatief
Wat blijkbaar veel artsen niet, of beter gezegd, nog niet weten is dat er veiligere en betere alternatieven zijn om patiënteninformatie te delen.

Lucien Engelen, Directeur REshape center aan het Radboud UMC geeft op twitter (@lucienengelen) aan, "het bewijst maar weer dat de techniek-gerichte privacy discussies zinloos zijn, ménsen maken keuzes".