ASZ digitaliseert, maakt overstap naar EPD

wo 20 september 2017 - 10:00
Nieuws

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Drechtsteden) stapt op vrijdag 22 september over op een Elektronisch Patiënten Dossier. De operatie houdt in dat het ziekenhuis, met locaties in Dordrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Ridderkerk, tussen donderdag 21 en zondag 24 september werkt zoals op zondag. Er zijn minder spreekuren en de telefonische bereikbaarheid is beperkt.

Daarnaast verwacht het ASZ dat mensen tot begin oktober te maken krijgen met langere wachttijden omdat artsen en medewerkers dan in de praktijk moeten wennen aan het systeem. In totaal gaan zo’n 2.500 mensen met het nieuwe systeem werken. Het ziekenhuis benadrukt dat na de korte overgangsperiode er vooral voordelen zijn, omdat alle actuele patiëntgegevens direct inzichtelijk zijn op elke computer van het ziekenhuis.

Keuze voor HiX als EPD

Het ASZ maakte in maart 2016 bekend dat het voor het invoeren van een EPD in zee ging met ChipSoft, leverancier van HiX. Sinds die tijd is er gewerkt aan de overgang van papier naar digitaal. Volgens Peter van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur van het ASZ, werd mede voor HiX gekozen omdat een toenemend aantal ziekenhuizen in de regio er ook mee werkt.

De oplossing van ChipSoft gaat alle werkprocessen rondom de patiëntenzorg ondersteunen en stroomlijnen, van afspraken, opname, spoedeisende hulp en operatieproces tot verpleegkundige activiteiten en zorgadministratie. Informatie moet voortaan altijd locatie-onafhankelijk beschikbaar zijn voor geautoriseerde gebruikers. Voor patiënten betekent het EPD dat zij op termijn inzage krijgen in hun eigen dossier en afspraken kunnen maken via het zorgportaal van het ASZ.