Avatar helpt patiënten beter omgaan met psychoses

29 november 2017
ICTH-Psychose-19876_edited
Patiënt
Nieuws

Patiënten die lijden aan hallucinaties en daarbij stemmen horen, hebben baat bij avatars op een computerscherm. Dat stellen althans Britse wetenschappers in een recent gepubliceerd onderzoek. Mogelijk betekent de nieuwe methode een doorbraak in de behandeling van schizofrenie.

Onderzoekers aan het King's College London en University College London publiceerden in de The Lancet Psychiatry de resultaten van een studie waar 150 mensen aan deelnemen. Het onderzoek was een vervolg op een kleinschaliger studie uit 2013. Tijdens de recente studie kregen 75 patiënten die gedurende een jaar stemmen hoorden zes behandelsessies met behulp van een avatar terwijl 75 patiënten de reguliere behandeling ondergingen. Bij de behandeling met behulp van een avatar krijgen de patiënten de mogelijkheid om hun stemmen digitaal te visualiseren. Tijdens de confrontatie met de avatar krijgt de patiënt via spraak ondersteuning van een therapeut die hem helpt de stem of stemmen onder controle te krijgen. Volgens de onderzoekers bleek de methode niet alleen veilig, maar ook eenvoudig en bovendien twee keer zo goedkoop als een reguliere behandeling tegen hallucinaties.

Meer zelfvertrouwen

De onderzoekers merkten op dat patiënten die worden geconfronteerd met een visuele weergave van hun hallucinaties hier met meer zelfvertrouwen tegenop kunnen treden en de conversatie naar hun hand proberen te zetten. De avatar-behandeling sloeg verder al na 12 weken aan en na die periode meldden zeven deelnemers aan de avatar-groep dat zij geen stemmen meer hoorden versus twee patiënten van de reguliere groep. Echter na 24 weken bleek de verhouding gelijk te zijn. https://www.youtube.com/watch?v=tlGakR1OWU0 De wetenschappers noemen de resultaten van het onderzoek veelbelovend en willen nu weten of de methode landelijk beschikbaar kan komen via de Britse gezondheidsorganisatie NHS. Ook moet verder worden onderzocht in hoeverre de avatar-therapy kan wedijveren met de traditionele behandelmethoden waaronder cognitieve gedragstherapie.