Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Big Data in het ziekenhuis

De manier waarop Big Data in het voordeel van ziekenhuizen ingezet kan worden is door het analyseren van deze data om op die manier te voorspellen of mensen gezond zullen blijven of om te meten of mensen misschien al iets onder de leden hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het is niet iets nieuws dat Social Media en applicaties ingezet worden om gegevens van mensen te verzamelen. Bijvoorbeeld waar ze wonen, wat hun hobby’s zijn en wie zich in hun vriendenkring bevinden. Meestal wordt deze informatie ingezet om advertenties te personaliseren, maar deze data kan dus ook worden gebruikt om de gezondheidszorg te verbeteren!

Zo hebben onderzoekers geconcludeerd dat op basis van gegevens die mensen achterlaten op Twitter er kan worden voorspeld in welke regio’s de kans op besmetting met HIV het grootst is. Op deze manier is ook bekend op welke regio’s gefocust moet worden met preventiemethodes.

Hersentumorcentrum
Ook het hersentumorcentrum maakt gebruik van Big Data om een inzicht te krijgen in de processen die betrokken zijn bij hersentumoren en hier nieuwe hypotheses mee te ontdekken en te testen, zo vertelt hoogleraar bioinformatica Peter van der Spek.

Door de vele gegevens van patiënten visueel weer te geven, kunnen verbanden worden gezien en kan beter worden begrepen welke mechanismen achter een ziekte zitten. Op die manier kunnen behandelingsmethodes hier ook op worden aangepast. Real-time analyses Ook het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam Noord heeft de kracht van het analyseren van Big Data ingezien. Het ziekenhuis had alle data netjes opgeslagen in het datawarehouse en kon daardoor heel makkelijk verschillende data aan elkaar koppelen.

Voor het analyseren van deze gegevens hadden ze echter wat hulp nodig en daarom hebben ze nu geïnvesteerd in SAS Heartbeat. Dit is software waarmee operationele processen in real-time in de gaten kunnen worden gehouden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen