Search
Close this search box.
Search

Big Data in het ziekenhuis

De manier waarop Big Data in het voordeel van ziekenhuizen ingezet kan worden is door het analyseren van deze data om op die manier te voorspellen of mensen gezond zullen blijven of om te meten of mensen misschien al iets onder de leden hebben.

Het is niet iets nieuws dat Social Media en applicaties ingezet worden om gegevens van mensen te verzamelen. Bijvoorbeeld waar ze wonen, wat hun hobby’s zijn en wie zich in hun vriendenkring bevinden. Meestal wordt deze informatie ingezet om advertenties te personaliseren, maar deze data kan dus ook worden gebruikt om de gezondheidszorg te verbeteren!

Zo hebben onderzoekers geconcludeerd dat op basis van gegevens die mensen achterlaten op Twitter er kan worden voorspeld in welke regio’s de kans op besmetting met HIV het grootst is. Op deze manier is ook bekend op welke regio’s gefocust moet worden met preventiemethodes.

Hersentumorcentrum
Ook het hersentumorcentrum maakt gebruik van Big Data om een inzicht te krijgen in de processen die betrokken zijn bij hersentumoren en hier nieuwe hypotheses mee te ontdekken en te testen, zo vertelt hoogleraar bioinformatica Peter van der Spek.

Door de vele gegevens van patiënten visueel weer te geven, kunnen verbanden worden gezien en kan beter worden begrepen welke mechanismen achter een ziekte zitten. Op die manier kunnen behandelingsmethodes hier ook op worden aangepast. Real-time analyses Ook het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam Noord heeft de kracht van het analyseren van Big Data ingezien. Het ziekenhuis had alle data netjes opgeslagen in het datawarehouse en kon daardoor heel makkelijk verschillende data aan elkaar koppelen.

Voor het analyseren van deze gegevens hadden ze echter wat hulp nodig en daarom hebben ze nu geïnvesteerd in SAS Heartbeat. Dit is software waarmee operationele processen in real-time in de gaten kunnen worden gehouden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?