Biosensoren gaan de strijd aan tegen een nieuwe pandemie

Tijdens de SensUs wedstrijd presenteren veertien wereldwijde studententeams hun onderzoek naar de ontwikkeling van biosensoren waarmee het griepvirus in speeksel snel en eenvoudig gemeten kan worden. De wedstrijd is onderdeel van de wereldwijde strijd tegen een mogelijk nieuwe pandemie. Het SensUs evenement wordt, van 30 augustus tot 3 september, voor de zesde keer georganiseerd. De laatste tests en keuringen van de biosensoren worden op 1 en 3 september uitgevoerd.

De internationale wedstrijd wordt georganiseerd door studenten van de TU Eindhoven en is bedoeld als voorbereiding op de strijd tegen een mogelijke nieuwe pandemie na COVID-19. Veel wetenschappers zijn van mening dat de kans groot is dat een volgende pandemie veroorzaakt zal worden door het griepvirus. De ontwikkeling van biosensoren die het griepvirus snel en eenvoudig kunnen meten in het speeksel van mensen kan de strijd tegen een dergelijke pandemie versterken.

Het doel van de wedstrijd is het stimuleren van de ontwikkeling van snelle en geavanceerde testmethoden. Dit jaar worden de metingen in speeksel gedaan, omdat speeksel gemakkelijk en snel toegankelijk is voor testgebruikers. De studententeams hebben meer dan acht maanden samengewerkt om hun biosensoren te conceptualiseren, ontwerpen, bouwen en testen.

Ontwikkeling van biosensoren

De ontwikkeling van biosensoren die gebruikt kunnen worden in combinatie met speeksel is niet eenvoudig, zo stelt Menno Prins, hoogleraar moleculaire biosensoren aan de TU/e ​​en initiatiefnemer van de wedstrijd. Studententeams hebben een goede reputatie als het gaat om het ontwikkelen van creatieve ideeën. “Ze denken multidisciplinair en brengen elementen samen die je nodig hebt om tot een succesvol prototype te komen. De sensoren moeten snel, gevoelig en betrouwbaar zijn, maar ook gebruiksvriendelijk en goedkoop te maken”, aldus Prins.

Tijdens het SensUs event worden de ontwikkelingen en resultaten van de studententeams beoordeeld door een 26-koppige jury. Dit zijn allemaal professionals met expertise op het gebied van innovatie en biosensoren. De beoordeling vindt plaats op basis van online pitches en de testresultaten. De teams worden onder andere beoordeeld in categorieën als creativiteit en marktpotentieel.

De veertien deelnemende studententeams komen uit vier verschillende continenten. Door de samenwerking van studenten, partners en experts uit verschillende vakgebieden te stimuleren, vormt SensUs een internationaal platform dat ruimte biedt voor groei en innovatie in de zorgsector. “Het uiteindelijke doel van SensUs is om met elkaar in dialoog te gaan en te kijken hoe we biosensorinnovatie gezamenlijk kunnen versnellen”, licht initiatiefnemer Menno Prins toe.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?