Search
Close this search box.
Search

Bloeddruk-app is minder betrouwbaar dan gedacht

Een populaire smartphone app die nauwgezet de bloeddruk kan meten, blijkt in praktijk helemaal niet zo betrouwbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University naar de prestaties van de app Instant Blood Pressure, die inmiddels offline is, maar ruim honderdduizend keer is gedownload.

Volgens de onderzoekers weet de app bij acht op de tien patiënten een hoge bloeddruk niet te herkennen. Deze wordt gemeten door de lens van de camera waarop patiënten hun vinger plaatsen. De smartphone zelf moet daarbij rusten op de borst van de gebruiker. De app Instant Blood Pressure werd gelanceerd in de zomer van 2014 en stond een tijd in de top 50 van best verkochte apps. In juli vorig jaar verdween de app uit de app stores.

Ver beneden peil

De wetenschappers onderzochten in totaal 85 patiënten waarvan meer dan de helft leed aan hypertensie. 91 procent nam hiervoor medicatie. De app Instant Blood Pressure presteerde ver beneden peil, zo bleek. In 80 procent van de gevallen merkte de app een te hoge bloeddruk aan als normaal.

De verklaring hiervoor zou liggen in het feit dat de app output genereert op basis geslacht, leeftijd en gewicht, maar niet in staat is daadwerkelijk de bloeddruk te meten. De hartslag bijvoorbeeld werd gemeten door de microfoon in de smartphone. Hoewel de onderzoekers de rol van technologie in medische toepassingen over het algemeen toejuichen, stellen zij nog wel hun vraagtekens bij de klinische validiteit van de meeste apps.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?