Cambridge Innovation Center opent eerste vestiging buiten VS in Rotterdam

9 juli 2015
Cambridge-Innovation-Center-1
Innovatie
Nieuws

Na Singularity University uit Silicon Valley die hun eerste vestiging buiten Amerika, in Nederland, Eindhoven opent (lees hier), komt nu ook het Cambridge Innovation Center (CIC) uit Boston naar Nederland.

CIC helpt succesvolle start-ups en multinationals te innoveren, door te groeien en de stap naar het buitenland te zetten. Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, de NFIA, het Erasmus Center for Entrepreneurship, TU Delft incubator Yes!, InnovationQuarter en Deloitte hebben zich hard gemaakt voor de komst van CIC. De stad wil een baken zijn voor succesvolle Nederlandse start-ups en een landingsplaats voor internationaal succes.

CIC Rotterdam voorziet in de nog ontbrekende schakel in het Rotterdamse en nationale innovatie ecosysteem voor start-ups om snel door te kunnen groeien tot wereldspelers. CIC Rotterdam zal vanaf de start investeerders en multinationals die behoefte hebben aan input en deal flow van jonge innovatieve bedrijven aan zich binden. En fungeert tevens als hub voor Amerikaanse partijen uit het netwerk van CIC die de overstap naar Europa ambiëren en vice versa.

Tim Rowe, CEO CIC: “Nederland is een van de meest ondernemingsgezinde landen in Europa, en Rotterdam heeft een enorm potentieel. Ook Rotterdam is een toekomst- en op design gerichte stad die wereldwijd steeds meer erkenning krijgt. De stadsregio heeft sterke universiteiten en is een belangrijk maritiem en spoorlogistiek knooppunt. Maar bovenal hebben Rotterdammers een zeer sterke arbeidsmentaliteit, die lijkt op die in onze thuisstad Boston. Wij verwachten dat dit een fantastische samenwerking zal worden.” CIC Rotterdam opent later deze zomer al een "light versie" van CIC Rotterdam in het Groot Handelsgebouw, gelegen in het Rotterdam Central District.

De ambitie is om in januari 2016 officieel de deuren van de nieuwe hub te openen. De Rotterdamse vestiging beslaat ca. 13.000 vierkante meter voor beginnende bedrijven, waarbij ook ruimte is voor start-ups in de prille beginfase. De gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners en de NFIA hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de komst van CIC naar Rotterdam. De regio Rotterdam geldt als een springplank voor jong, cultureel divers, hoogopgeleide en ondernemende talenten die met hun start-ups hun dromen willen realiseren. Erasmus Universiteit Rotterdam,  Erasmus MC en TU Delft hebben een enorme aantrekkingskracht op (buitenlands) talent en vormen cruciale schakels in het Rotterdamse innovatie ecosysteem. De start-ups concentreren zich in een aantal plekken in de stad en regio, zoals RDM Campus, ECE en YES!Delft.

Naast de aanwezigheid van gerenommeerde universiteiten en sterke incubators, komt in de regio steeds meer kapitaal vrij voor start-ups. Voor de transitie en verdere groei van de haveneconomie investeert het Havenbedrijf Rotterdam bijvoorbeeld aanzienlijk in innovaties en start-ups, met onder andere incubatie en opleiding op RDM Campus, in samenwerking met YES!Delft.

Ook non-profit zusterorganisatie Venture Cafe Foundation zal zich in Rotterdam vestigen. Venture Cafe richt zich op netwerkprogramma's en gerichte initiatieven om het ondernemingsklimaat en de innovatie economie in Nederland te versterken. Ron Voskuilen, algemeen directeur Rotterdam Partners over de komst van CIC naar Rotterdam: "In de regio Rotterdam worden buitengewoon veel innovatieve producten en diensten ontwikkeld. Met de komst van CIC ontstaan zichtbaar en voelbaar meer mogelijkheden om dit verder uit te bouwen.

Rotterdam Partners zullen zich maximaal inspannen om de verbinding tussen CIC en het bedrijfsleven in de regio Rotterdam te optimaliseren en via actieve samenwerking en communicatie de zichtbaarheid van innovaties te vergroten. Hiermee zullen wij gezamenlijk de slagkracht van de economie in de regio verder kunnen versterken."

Over CIC
CIC (Cambridge Innovation Center) startte in 1999 vanuit een eenvoudige visie: “ Start-ups verbeteren de wereld. Wij kunnen hen helpen bij het opstarten en managen van hun vestigingen, zodat zij zich kunnen focussen op hun  werk.”

CIC richt zich vooral op startende, innoverende ondernemingen, maar huisvest ook grotere bedrijven, financiers en dienstverleners. De CIC hubs bieden werkruimte, laboratoria en onderzoeksruimtes, productieruimtes, ontmoetingsruimtes en leer-en presentatieprogramma's die worden opgesteld met lokale partijen.