Challenge verpleeghuis van de toekomst weer van start

do 29 augustus 2019 - 15:53
verpleeghuis-zorg
Innovatie
Nieuws

Vanaf 5 september kunnen verpleeghuizen zich aanmelden voor de nieuwe challenge 'Verpleeghuizen van de toekomst'. Verpleeghuizen die technologische innovaties (willen) inzetten, kunnen meedoen aan een competitie waarbij 10 uitgekozen organisaties gratis advies krijgen om hun idee uit te voeren. Begin 2021 kiest een deskundige jury een winnaar: de Zorgvernieuwer 2021. Op 18 september 2019 is er een startbijeenkomst voor geïnteresseerde verpleeghuizen.

Zorgverzekeraars Nederland organiseert de challenge, die is bestemd voor verpleeghuizen die technologische innovatie (verder) willen implementeren in hun organisatie, waardoor de kwaliteit van zorg voor cliënten toeneemt en/of het werken voor medewerkers aantrekkelijker wordt. Het gaat hierbij om een nieuwe implementatie of opschaling van bestaande, al in praktijk (bij een zorgorganisatie) gebruikte technologie en/of ICT.

Structurele inzet technologie

Het doel van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ is om structurele inzet van technologie te vergroten en te stimuleren binnen de verpleeghuiszorg. Hierin staat niet technologie centraal, maar de maar de inpassing van de technologische innovatie binnen de dagelijkse werkprocessen. Dit moet zorgen voor meer kennis over de technologie en een bredere implementatie van technologie binnen de verpleeghuiszorg.

In 2018 werd de eerste Challenge georganiseerd door VWS, geïntroduceerd door secretaris-Generaal Erik Gerritsen. Begin dit jaar werd tijdens de ICT&health openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 d winnaar uitgeroepen. Dat was zorgaanbieder Evean (samen met Philadelphia) met de inzet van slim incontinentiemateriaal. ZN kwam eerder deze week met de resultaten van een andere pilot met slim incontinentiemateriaal, bij Welthuis.

ZN organiseert challenge

Op verzoek van het ministerie van VWS coördineert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ditmaal deze challenge. ZN vertegenwoordigt de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen.

Bij de challenge zijn verschillende organisaties betrokken: ActiZ, V&VN, Verenso, zorgkantoren, Landelijke Organisatie Cliëntraden en Patiëntfederatie Nederland.

Enkele onderdelen van de challenge:

  • De beste 10 aanmeldingen krijgen 10 maanden lang anderhalve dag per week begeleiding om de implementatie of opschaling van de ondersteunende technologie en/of ICT vorm te geven.
  • De beste 10 aanmeldingen krijgen een voucher ter waarde van 5000 euro. Hiermee kunnen ze hulp van een adviesbureau inschakelen bij het afmaken van een plan van aanpak, business case etc.
  • Een jury kiest de best uitgevoerde initiatieven voor (1) een nieuwe implementatie en (2) een opschaling van technologie. In beide categorieën worden de betrokken verpleeghuizen benoemd tot Zorgvernieuwer 2021.
  • Verder ontvangen beide Zorgvernieuwers 2021 een geldprijs en een uitje voor alle werknemers die deelnamen aan het project.

Aanmelden voor de challenge kan vanaf 5 september 2019 t/m 17 november 2019 www.verpleeghuizenvandetoekomst.nl. Daar staan vanaf 5 september ook de voorwaarden voor deelname. Op woensdag 18 september 2019 is er een startbijeenkomst met meer informatie over de challenge, bij the Social Factory in Utrecht Vredenburg.