Search
Close this search box.
Search

Constantijn: Nederlandse zorgsysteem kan nog innovatiever

Nederland heeft een van de beste systemen op het gebied van de gezondheidszorg wereldwijd. De Nederlandse gezondheidszorg heeft ook de potentie om het meest innovatieve systeem wereldwijd te worden, wanneer alle stakeholders samenwerken. Dat was de belangrijkste boodschap van Prins Constantijn in zijn functie als ambassadeur van StartupDelta.

Constantijn sprak tijdens de opening van het jaarlijkse Health Valley event. "We hebben een focus nodig op preventie en kwaliteit van zorg, in een klimaat waarin pilots en nieuwe manieren van zorg inkopen de toepassing van nieuwe technologische oplossingen en diensten door innovatieve startups stimuleren."

Het jaarlijkse Health Valley event vindt op 9 maart in Cinemec in Nijmegen plaats. De focus van het event ligt dit jaar op patiéntgedreven innovaties. Er komen circa 1.200 vertegenwoordigers samen van alle stakeholders in de gezondheidszorg, evenals een reeks startups zoals ArthroSave, Braingaze, IPaDIC, JointSphere, Mount, Sensiks en Usono.

Nederland nummer 1 in startups

Constantijn sprak afgelopen februari al de ambitie uit dat Nederland de nummer1 moet worden op het gebied van startups in Europa. De prins stuurde in zijn hoedanigheid als startupambassadeur een manifest naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen, met elf punten waarin Nederland het startupklimaat moet verbeteren. Startupprogramma StartupDelta claimt dat Nederland op dit moment de nummer 3-positie inneemt binnen Europa.

"Onze ambitie moet zijn om de ondernemers die in Nederland komen en mensen die willen ondernemen, zoveel mogelijk te helpen en uit te dagen om succesvol te zijn", vertelde Constantijn aan RTL Z. Hij pleit voor een omgeving waarin ondernemerschap wordt omarmd. "Nieuwe ideeën moeten met gezonde nieuwsgierigheid worden ontvangen, ook vanuit de overheid, dat niet meteen alles wordt weggeregeld."

Ambities vertalen in zorg

De prins is ook geïnterviewd voor de eerste editie van ICT&health 2017 die eind februari uit kwam. Hij stelde in gesprek met ICT&health hoe de ambitie van StartupDelta in de gezondheidszorg vertaald moet worden. “Internationaal gezien kunnen we ons meten met de internationale top, ook in de zorg. De grote uitdaging blijft om de aanwezig kennis- en technologie-expertise om te zetten in schaalbare businessmodellen.” (Lees hier het interview)

In het zorgveld is het moeilijk om op te schalen, ziet de prins, “omdat alles zo gefragmenteerd georganiseerd is. Daarin kunnen de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en de patiënten een (nog) grotere rol spelen.”

60 health startups

Nederland telt in totaal ruim 60 start-ups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar 16 opgericht. Dat bleek afgelopen april uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures. Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg.

Met een totaal van 21 start-ups heeft de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digitale zorg bezighoudt. Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met tien start-ups en Delft met zes jonge bedrijven die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?