Cordaan en FocusCura introduceren ‘Het VerzorgingsThuis’

23 juni 2017
Nieuws
Het is de verwachting dat de komende jaren alleen al in Amsterdam meer dan 10.000 ouderen met een vorm van dementie leven. Cordaan, zorgorganisatie in Amsterdam, wil deze groeiende groep passende zorg bieden, door thuis blijven wonen mogelijk te maken. Het nieuwe samenwerkingsverband met zorginnovatiebedrijf FocusCura moet ervoor zorgen dat risico’s in huis worden verkleind.

Combinatie van slimme techniek en menselijke zorg

Het nieuwe zorgconcept bestaat uit drie elementen. Een persoonlijke wooncoach, een rol ingevuld door een ervaren casemanager van Cordaan, vormt het vaste aanspreekpunt voor alle zorg in huis. De cAlarm Sense van FocusCura ondersteunt de coach. Het alarmsysteem heeft zelflerende draadloze sensoren die automatisch alarm slaan. De sensoren ‘leren’ in dertig dagen het leefpatroon van de cliënt herkennen. Zodra de cliënt hiervan afwijkt, kan het systeem automatisch alarm slaan. Mobiele apps zorgen er daarnaast voor dat de betrokken zorgverleners, familie en mantelzorgers op de hoogte blijven.

Virtueel verzorgingshuis

Het project heeft de werktitel Het VerzorgingsThuis gekregen als verwijzing naar de functie van vroegere verzorgingshuizen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk ouderen die dat willen veilig en comfortabel oud kunnen worden, maar dan in hun eigen huis. Voor hen is het fijn om te weten dat de zorg over hun schouder meekijkt en kan ingrijpen als dat nodig is. Zo hoeven ze minder een beroep te doen op verwanten, maar weten ze wel dat betrokkenen kunnen zien hoe het gaat.  

De eerste cliënten zijn inmiddels aangesloten op de nieuwe techniek. Cordaan en FocusCura zullen dit na deze zomer uitbreiden tot 150 cliënten. Na een ontwikkel- en evaluatieperiode van enkele maanden is het de bedoeling dat vanaf 2018 alle inwoners van Amsterdam toegang kunnen krijgen tot de nieuwe manier van zorg. Hiervoor worden nu reeds gesprekken gevoerd met de gemeente en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Cordaan en FocusCura maken de ontwikkelde zorgprotocollen via een 'open source' benadering beschikbaar voor andere zorgorganisaties die willen helpen met de doorontwikkeling. Diverse zorgorganisaties uit heel Nederland hebben inmiddels te kennen gegeven zich aan te willen sluiten bij deze beweging.