Search
Close this search box.
Search

Coronaproof robot controleert publiek en sporters

De Cruzr Epidemic is van oorsprong een menselijke zorgrobot die onder andere ingezet kan worden bij de ouderenzorg. De Belgische fabrikant Zorarobots heeft de robot, zoals de naam al doet vermoeden, in deze crisistijd uitgebreid met een aantal 'coronaproof' functies. De meest in het oog springende daarvan is een infraroodmeter waarmee hij van 20 personen tegelijk de lichaamstemperatuur kan meten.

Het Limburgse De Heer Medicom heeft de coronaproof Cruzr Epidemic onlangs voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Tijdens een atletiekwedstrijd in Sittard werd van alle deelnemers bij het betreden van het stadion de lichaamstemperatuur gemeten. Wie tekenen van koorts vertoonde werd deelname aan de wedstrijd ontzegt, maar alle gecontroleerde deelnemers waren gezond.

Coronaproof toegangscontrole

De Cruzr Epidemic kan, als coronaproof robot, meer dan alleen de temperatuur meten. Hij kan met zijn camera-ogen ook zien of iedereen een mondkapje draagt. Maar ook ontsmettingsmiddel in zijn ‘handen’ houden zodat gecontroleerde personen hun handen virusvrij kunnen maken. Daarnaast is de robot ook in staat om zelfstandig een ruimte te ontsmetten.

Hij is nu gebruikt voor de controle van atleten bij een wedstrijd, maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar de Cruzr Epidemic ingezet kan worden. “Zo zou je onze robot kunnen plaatsen bij de ingang van een bioscoop, theater of pretpark. Of bij beurzen en congressen”, vertelt Frans Luiten van De Heer Medicom.

Ouderenzorg en bedrijfsleven

Een ‘collega’ van de Cruzr Epidemic, James, is een variant die, net als concurrent Sara, met name ingezet wordt in de ouderenzorg. Niet alleen voor het maken van een praatje, om de eenzaamheid te bestrijden, maar ook als coach of hulp bij bewegingsoefeningen, medicatiegebruik of het alarmeren van hulpdiensten en naasten wanneer dat nodig is.

Naast de zorgtaken ziet de leverancier ook kansen voor het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld in de hospitality of als bedrijfsreceptionist. “Bij geregelde bezoekers kan de robot bij de ingang zelfs gezichtsherkenning toepassen”, verduidelijkt Frans. “Daarna laat de robot degene waarmee die bezoeker een afspraak heeft, weten dat zijn of haar bezoek er is. Vervolgens begeleidt de robot de bezoeker automatisch naar de ruimte waar de afspraak plaatsvindt”, aldus Luiten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?