Search
Close this search box.
Search

Crowdfunding voor onderzoek naar valpreventie

Eind juli is een unieke crowdfunding campagne voor de Health Impact Bond 'Stevig Staan' van start gegaan. Doel van het project, als de financiering via crowdfunding slaagt, is door metingen meer inzicht te krijgen in de preventie van valincidenten bij ouderen. Bij een goed verloop van het project moet 'Stevig Staan kunnen leiden tot besparingen bij zorgverzekeraars, verpleeghuis- en thuiszorg.

Elk jaar komen bijna 100.000 ouderen na een valincident op de SEH terecht en overlijden er meer dan 5.000. Het is algemeen bekend dat valpreventie een groot deel van deze incidenten kan helpen voorkomen. Als al niet het vallen zelf, dan toch zeker de nadelige gevolgen. Denk daarbij ook aan initiatieven als de Wolk heupairbag. Het effect daarvan is inmiddels ook al aangetoond.

‘Stevig Staan’ voor valpreventie

Met de kennis van onder andere Vilans en VeiligheidNL is nu het innovatieve programma Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ opgezet. Binnen het project is het de bedoeling dat het aantal valincidenten bij de deelnemende ouderen gedurende twee jaar gemeten wordt. Met de juiste financiering kan een vijfjarig programma opgezet worden. Het programma zal worden uitgevoerd door een consortium onder leiding van De Zorggroep.

De effectiviteit van het programma, waarbinnen een tweetal cursussen over valpreventie aangeboden worden, is al bewezen. Bij deelnemers nam het aantal valincidenten daadwerkelijk af. Wanneer de financiering rondkomt, dan wordt een programma van vijf jaar en drie maanden mogelijk gemaakt voor 2.500 deelnemende ouderen.

Financiering met crowdfunding

Om het programma volledig te kunnen uitvoeren is meer dan anderhalf miljoen euro nodig. De helft daarvan, 775.000 euro, wordt nu getracht bij elkaar te brengen met behulp van een crowdfunding actie. Inmiddels, een week na de start, staat de teller al op meer dan 90.000 euro.

“Dit soort innovatieve aanpakken zijn hard nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Dat ook particulieren nu de kans krijgen om financieel aan de wieg te staan, past heel goed bij deze tijd waarin burgers wel vaker aan zet zijn”, vertelt Frans van Zoest, expert innovatie bij Vilans.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?