Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Crowdfunding voor onderzoek naar valpreventie

Eind juli is een unieke crowdfunding campagne voor de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ van start gegaan. Doel van het project, als de financiering via crowdfunding slaagt, is door metingen meer inzicht te krijgen in de preventie van valincidenten bij ouderen. Bij een goed verloop van het project moet ‘Stevig Staan kunnen leiden tot besparingen bij zorgverzekeraars, verpleeghuis- en thuiszorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Elk jaar komen bijna 100.000 ouderen na een valincident op de SEH terecht en overlijden er meer dan 5.000. Het is algemeen bekend dat valpreventie een groot deel van deze incidenten kan helpen voorkomen. Als al niet het vallen zelf, dan toch zeker de nadelige gevolgen. Denk daarbij ook aan initiatieven als de Wolk heupairbag. Het effect daarvan is inmiddels ook al aangetoond.

‘Stevig Staan’ voor valpreventie

Met de kennis van onder andere Vilans en VeiligheidNL is nu het innovatieve programma Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ opgezet. Binnen het project is het de bedoeling dat het aantal valincidenten bij de deelnemende ouderen gedurende twee jaar gemeten wordt. Met de juiste financiering kan een vijfjarig programma opgezet worden. Het programma zal worden uitgevoerd door een consortium onder leiding van De Zorggroep.

De effectiviteit van het programma, waarbinnen een tweetal cursussen over valpreventie aangeboden worden, is al bewezen. Bij deelnemers nam het aantal valincidenten daadwerkelijk af. Wanneer de financiering rondkomt, dan wordt een programma van vijf jaar en drie maanden mogelijk gemaakt voor 2.500 deelnemende ouderen.

Financiering met crowdfunding

Om het programma volledig te kunnen uitvoeren is meer dan anderhalf miljoen euro nodig. De helft daarvan, 775.000 euro, wordt nu getracht bij elkaar te brengen met behulp van een crowdfunding actie. Inmiddels, een week na de start, staat de teller al op meer dan 90.000 euro.

“Dit soort innovatieve aanpakken zijn hard nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Dat ook particulieren nu de kans krijgen om financieel aan de wieg te staan, past heel goed bij deze tijd waarin burgers wel vaker aan zet zijn”, vertelt Frans van Zoest, expert innovatie bij Vilans.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen