Search
Close this search box.
Search

Crowdfunding voor onderzoek naar valpreventie

Eind juli is een unieke crowdfunding campagne voor de Health Impact Bond 'Stevig Staan' van start gegaan. Doel van het project, als de financiering via crowdfunding slaagt, is door metingen meer inzicht te krijgen in de preventie van valincidenten bij ouderen. Bij een goed verloop van het project moet 'Stevig Staan kunnen leiden tot besparingen bij zorgverzekeraars, verpleeghuis- en thuiszorg.

Elk jaar komen bijna 100.000 ouderen na een valincident op de SEH terecht en overlijden er meer dan 5.000. Het is algemeen bekend dat valpreventie een groot deel van deze incidenten kan helpen voorkomen. Als al niet het vallen zelf, dan toch zeker de nadelige gevolgen. Denk daarbij ook aan initiatieven als de Wolk heupairbag. Het effect daarvan is inmiddels ook al aangetoond.

‘Stevig Staan’ voor valpreventie

Met de kennis van onder andere Vilans en VeiligheidNL is nu het innovatieve programma Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ opgezet. Binnen het project is het de bedoeling dat het aantal valincidenten bij de deelnemende ouderen gedurende twee jaar gemeten wordt. Met de juiste financiering kan een vijfjarig programma opgezet worden. Het programma zal worden uitgevoerd door een consortium onder leiding van De Zorggroep.

De effectiviteit van het programma, waarbinnen een tweetal cursussen over valpreventie aangeboden worden, is al bewezen. Bij deelnemers nam het aantal valincidenten daadwerkelijk af. Wanneer de financiering rondkomt, dan wordt een programma van vijf jaar en drie maanden mogelijk gemaakt voor 2.500 deelnemende ouderen.

Financiering met crowdfunding

Om het programma volledig te kunnen uitvoeren is meer dan anderhalf miljoen euro nodig. De helft daarvan, 775.000 euro, wordt nu getracht bij elkaar te brengen met behulp van een crowdfunding actie. Inmiddels, een week na de start, staat de teller al op meer dan 90.000 euro.

“Dit soort innovatieve aanpakken zijn hard nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Dat ook particulieren nu de kans krijgen om financieel aan de wieg te staan, past heel goed bij deze tijd waarin burgers wel vaker aan zet zijn”, vertelt Frans van Zoest, expert innovatie bij Vilans.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?