CWZ wil betere begeleiding bij gebruik zwangeren-app ZwApp

31 oktober 2018
ZwApp_CWZ
Onderzoek
Nieuws

Waar doe ik goed aan? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Wat moet ik precies doen? Zwangere vrouwen hebben veel vragen. Om hen goede en persoonlijke informatie te geven, gebruikt de afdeling verloskunde van CWZ sinds maart 2017 ZwApp. Nu blijkt uit onderzoek dat de begeleiding bij het gebruik van deze app beter kan.

ZwApp is een medische app, ondersteund door Synapps. De app is mede ontwikkeld door een gynaecoloog en een verloskundige en biedt zwangeren informatie, licht onduidelijkheden toe en moet ongerustheid wegnemen. Er staat informatie in over de zwangerschap, maar ook over de baby, voeding en kwaaltjes. Ziekenhuizen zoals het Slingeland, De Gelderse Vallei en het Westfriesgasthuis werken er ook mee. Jeanne Boumans-Verhoeven, senior-verpleegkundige op de afdeling verloskunde, interviewde voor de CWZ-studie 12 zwangeren. Ze vroeg onder meer hoe zij wisten van ZwApp en hoe zij ondersteund zijn bij het gebruik. De interviews deed ze tijdens een praktijkonderzoek voor haar deeltijdopleiding HBO verpleegkunde.

Betrokkenheid, begeleiding kan beter

Volgens Boumans-Verhoeven kwam naar voren kwam dat de vrouwen de informatie in ZwApp een betrouwbare en waardevolle bijdrage vinden in de aanloop naar de bevalling. De informatie stelt hen gerust. Ze wilden zelfs nog wel meer weten. Maar de betrokkenheid en begeleiding van de zorgverleners kan beter. “De vrouwen die meededen aan het onderzoek waren onvoldoende op de hoogte van alle mogelijkheden. Ze gebruikten de app niet optimaal. Daardoor zagen ze niet of te laat wat ze in een bepaalde situatie konden doen om hun leefstijl aan te passen.” De senior-verpleegkundige concludeert dat zwangere vrouwen op tijd in de zwangerschap geïnformeerd moeten worden over het bestaan van de app. “Ook moeten we aanmoedigen dat ze hem echt gaan gebruiken en hen daarbij steunen. Als ze de app zo goed mogelijk gebruiken, vergroot dat hun zelfregie. En daarmee de kans op een goede gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap. Bij verloskunde werken we vanuit het idee van gezinsgerichte zorg. Daarbij staan de eigen regie, wensen en mogelijkheden voor de patiënt centraal. De ZwApp sluit hier heel mooi bij aan.”

Zorgverleners bewust maken

De onderzoekster publiceerde over haar onderzoek een artikel in Notes for Nursing 2018. Door haar inzichten is ze begonnen om haar collega’s bewust te maken van de voordelen van e-health en ZwApp. “Op de poli brengen we de app nu allemaal vroeg in de zwangerschap actief onder de aandacht. Ik heb mijn collega’s hierin les gegeven.” Verder is de werkgroep ZwApp van VerloskundigSamenwerkingsVerband (VSV) Nijmegen benaderd in de hoop dat er een richtlijn komt voor zorgverleners, zodat iedereen op dezelfde manier uitleg geeft. Bouman-Verhoeven: “Verder breng ik in kaart waar we zwangeren kunnen informeren. Denk aan de website, Facebook, en de zwangerschapsmarkt van CWZ. Begin november vertel ik over mijn onderzoek tijdens een symposium van onze vakvereniging.” De onderzoekster hoopt dat er vervolgonderzoek komt. “Ik ben heel benieuwd of of ZwApp ook kan helpen bij een verandering van leefstijl. Het eerste gesprek hierover is intussen geweest.”

Reden voor ZwApp

De sterfte van baby’s tijdens de zwangerschap in Nederland is volgens CWZ hoog in vergelijking met andere Europese landen. De overheid wil de babysterfte verlagen door het voorkómen van problemen. En ook door adviezen aan zwangeren die de gezondheid verbeteren. Hierbij kan e-health een rol spelen, zo stelt het ziekenhuis. Uit onderzoek zou blijken dat de mogelijkheden op dit gebied onbenut blijven. Om die reden is de medische zwangerschapsapp ZwApp ontwikkeld. Een team van verloskundigen, verpleegkundigen, gynaecologen, kraamzorg- en jeugdgezondheidszorg-medewerkers bedacht de inhoud van ZwApp. Vrouwen kunnen hem gratis downloaden op hun mobiele telefoon.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!