Search
Close this search box.
Search

CZ investeert in uitrol leefstijl monitoring-systemen van onder meer Sensara

CZ gaat investeren in de implementatie van e-health technologie om het zo mogelijk te maken voor ouderen en andere kwetsbare groepen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De zorgverzekeraar wil zo in 2018 bijdragen aan de uitrol van 3.000 leefstijlmonitoring-systemen, waaronder die van Sensara. Dat laat deze aanbieder in een persbericht weten.

Sensara combineert slimme sensoren met intelligente zelflerende software die continu in huis of in een zorginstelling het dagelijkse activiteitenpatroon registreren, zorgverleners en familieleden attenderen op ongebruikelijke situaties en alarm slaan als er iets mis is. Het bedrijf is in 2013 ontstaan als afsplitsing van onderzoeksinstituut TNO om met de opgedane wetenschappelijke kennis producten voor de zorgmarkt en de particulieren markt te maken.

Sensara biedt oplossingen voor individuele particulieren zonder zorg, gemeentes ter ondersteuning van de WMO, ouderen met zorg en voor verpleeghuizen De aanbieder werkt onder meer samen met KPN, dat een positie op de zorgmarkt probeert te veroveren. Afgelopen april haalde Sensara 3,8 miljoen euro op bij een investeringsronde om internationaal uit te breiden. Behalve KPN Ventures als leidende investeerder nam onder meer Van Herk Ventures deel.

10 thuiszorgorganisaties betrokken

Tien thuiszorgorganisaties maken al gebruik van of zijn voornemens gebruik te maken van de investering van CZ, zo laat Sensara weten (). Zo kondigde KPN in oktober aan samen met de gemeente Helmond in een pilot met leefstijlmonitoring en persoonsalarmering uit te gaan zoeken wat de beste methode is om ouderen met dementie langer zelfstandig te laten wonen.

Een maand eerder zijn de gemeente Westland, Zorginstelling Careyn en Sensara begonnen met de implementatie en uitrol van Sensara HomeCare bij inwoners van de gemeente Westland. Het project, dat in eerste instantie een looptijd heeft van een jaar, moet uiteindelijk structureel worden ingezet, aldus de initiatiefnemers.

Ondersteunen ouderen in thuiszorg

“CZ biedt ons en onze partner KPN Vitaal een geweldige kans om e-health technologie te implementeren om ouderen zo goed mogelijk te ondersteunen in het langer veilig thuis wonen,” zo stelt Reinout Engelberts, CEO Sensara. “We hopen dat hiermee ook andere verzekeraars volgen. Het sluit naadloos aan bij de visie van vier bestuurders van de grootste zorgverzekeraars zoals die werd uiteengezet in de Volkskrant op 11 november.” In het artikel waar Engelberts aan refereert, schoven de vier bestuurders e-health toepassingen naar voren als een mogelijkheid om de toenemende zorgkosten te drukken en ondanks een tekort aan menskracht de zorg te verbeteren.

https://www.youtube.com/watch?v=PGFQOrv6nes

Deelname aan EU-project

Sensara neemt ook deel aan een EU-project. In juli werd bekend dat Sensara samen met Vilans, Tinybots en ZZG Zorggroep start in het Europese project ‘eWare’. In dit project is aandacht voor de combinatie en integratie van leefstijlmonitoring en sociale robotica. EWare is een ecosysteem dat het welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunt en daarmee de kwaliteit van leven moet vergroten.

Hoe het Sensara-systeem in de praktijk werkt: enkele simpele privacy vriendelijke sensoren worden in de woning geïnstalleerd. Het zelflerende algoritme personaliseert het systeem waardoor alleen als het echt nodig is de mantelzorger en/of professionele zorg een bericht ontvangt. Sensara herkent zowel situaties die acute opvolging behoeven als veranderingen in trends om gezondheidsrisico’s vroeg te detecteren. Het doel is om situaties als sociaal isolement, ondervoeding en omkeren van het dag/nacht ritme aan te pakken voordat het een probleem wordt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?