De banen en carrière mogelijkheden in de zorg blijven groeien

wo 11 september 2024 - 14:15
Personeel
Advertorial

De zorgsector in Nederland is een van de grootste sectoren van de arbeidsmarkt. Door de vergrijzing en de stijgende zorgvraag blijft deze sector groeien. Overweeg jij een baan in de zorg? We nemen een kijkje naar de mogelijkheden voor werkzoekenden in de zorgsector.

Meer dan 1,25 miljoen mensen werken in de zorg

De zorgsector in Nederland biedt werk aan ongeveer 1,25 miljoen mensen, wat het tot een van de grootste werkgevers van het land maakt. Dit aantal omvat beroepen zoals verpleegkundigen, verzorgenden, administratief personeel en ondersteunend personeel. De diversiteit aan functies binnen de zorgsector maakt het een aantrekkelijke sector voor werkzoekenden.

Meer dan 67.000 openstaande vacatures

Het aantal openstaande vacatures in de zorg blijft toenemen. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2024 waren er 67.000 openstaande vacatures, een toename van 2.000 ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aanbod in de zorg is dus groot. Deze groei wordt vooral gedreven door de toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en het chronische tekort aan zorgpersoneel.

Het aantal banen in de zorg blijft toenemen

De arbeidsmarktprognoses voor 2024 en 2025 laten een aanhoudende groei zien in de zorgsector. Volgens het UWV zal het aantal banen in de zorg in 2024 met 0,8% toenemen, en in 2025 met nog eens 0,7%. Vooral de individuele gezondheidszorg (IG), waar veel ouderen worden verzorgd, ziet een sterke toename in de vraag naar personeel.

Een belangrijk aspect van deze groei is de verschuiving in de opleidingsachtergrond van nieuw zorgpersoneel. Terwijl de instroom van jongeren met een bachelordiploma toeneemt, blijft de instroom vanuit mbo-opleidingen relatief stabiel. Dit biedt kansen voor mbo-opgeleiden, omdat er minder concurrentie is binnen deze groep.

Carrière mogelijkheden in de zorg

De zorgsector biedt veel carrièremogelijkheden, zoals:

  1. Verpleegkundigen en verzorgenden: verpleegkundigen en verzorgenden blijven de ruggengraat van de zorgsector. Er is een voortdurende vraag naar deze professionals, en er zijn veel doorgroeimogelijkheden naar gespecialiseerde functies. De vergrijzing van de bevolking zorgt ervoor dat de vraag naar deze beroepen blijft stijgen.
  2. Administratief personeel: functies zoals managementassistent en HR-adviseur winnen aan belang binnen de zorg. Deze rollen ondersteunen de dagelijkse operaties en zorgen voor een efficiënte werking van zorginstellingen.
  3. Technisch personeel: met de toenemende implementatie van zorgtechnologie is er een groeiende behoefte aan technisch geschoold personeel. Dit omvat functies zoals onderhouds- en installatietechnici voor zorgtechnologische apparatuur.
  4. Zelfstandigen en flexwerkers: er is ook een groeiende trend van zelfstandigen in de zorg. Deze professionals kiezen vaak voor onafhankelijkheid en flexibiliteit, wat hen in staat stelt om hun diensten aan te bieden op basis van hun eigen voorwaarden.

Nieuwe kansen door technologische innovaties

Naast de groei in traditionele zorgrollen, zijn er ook nieuwe kansen die voortkomen uit de focus op duurzaamheid en technologische innovatie. Rollen zoals adviseur duurzaamheid en projectleider milieu worden steeds belangrijker binnen de zorgsector. Bovendien zorgt de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) voor nieuwe functies en verschuivingen op de arbeidsmarkt, waaronder data-engineers en ethische en juridische specialisten die zich bezighouden met AI-vraagstukken.

De zorgsector biedt enorm veel werkgelegenheid

De aanhoudende vraag naar zorgdiensten, gecombineerd met de uitdagingen van een vergrijzende bevolking en technologische vooruitgang, zorgt voor een stabiele groei van het aantal banen in de sector. Voor werkzoekenden biedt de zorgsector niet alleen een breed scala aan carrièremogelijkheden, maar ook de kans om bij te dragen aan een essentieel onderdeel van de samenleving.

De toenemende vraag naar zorgprofessionals biedt zorgorganisaties volop kansen om hun teams te versterken. Met een collectief abonnement op ICT&health kunnen zij deze mogelijkheden optimaal benutten door onbeperkt vacatures te plaatsen en beheren. Daarnaast krijgen alle medewerkers toegang tot de rijke bron van kennis die het vakblad biedt, zowel online als in print. Dit versterkt niet alleen de wervingskracht, maar bevordert ook de kennisdeling binnen de organisatie. Een slimme investering in zowel personeelswerving als professionele ontwikkeling in een tijd van groeiende zorgbehoefte.