Demente ouderen in Japan krijgen QR-sticker op nagel

9 december 2016
Nieuws

Om vermissing van ouderen tegen te gaan heeft Japan een digitale oplossing gevonden. Demente ouderen kunnen sinds deze maand in de stad Iruma een sticker met een QR-code op hun nagel geplakt krijgen. Deze sticker draagt de identiteitsgegevens van de drager en de contactgegevens van het stadhuis van de gemeente waar die persoon woont.

De bevolking van Japan vergrijst in rap tempo. Een kwart van de bevolking is nu 65 jaar of ouder. De verwachting is dat in het jaar 2055 het percentage boven de 40 procent zal liggen. Als ouderen met Alzheimer verward raken en verdwalen, kunnen ze met behulp van de gegevens op de QR-code naar huis worden gebracht of opgespoord wanneer ze vermist zijn.

Identiteit op je nagel

De stickers zijn ontwikkeld door een lokaal technologiebedrijf, melden diverse internationale media. De stickers meten één vierkante centimeter, blijven twee weken zitten, zijn waterbestendig en worden op de teen- of vingernagel geplakt.

“De mogelijkheid om stickers op de nagels te plakken is een enorme uitkomst. Er bestaan al ID-stickers die je op kleren of in schoenen kunt dragen, maar je kunt er niet op vertrouwen dat patiënten met dementie deze altijd dragen”, aldus een gemeente-ambtenaar.