Demo Microsoft HoloLens op ICT&health Experience congres

do 7 december 2017 - 15:46
Nieuws

Tijdens de ICT&health Experience op 26 januari is op het Innovatieplein de Microsoft HoloLens te aanschouwen. Joris Arts van Gezondheidscentrum Kersenboogerd leidt de demo. De HoloLens is een augmented reality bril. De bril wordt in Nederland al ingezet bij valtraining voor ouderen.

De demo van de Microsoft HoloLens op de ICT&health Experience staat onder leiding van Joris Arts. De bestuurder van Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn en lid van de ICT&health redactieraad werkt ook in zijn dagelijks leven met de HoloLens. Op de Kersenboogerd krijgen ouderen valtraining met de augmented reality bril. Het project zette hij op met Hans Hoonakker van zorgorganisatie Omring.

Fysiotherapie met virtual reality

Begin 2016 begonnen de mannen te brainstormen over het inzetten van de HoloLens in hun organisaties. Een workshop met zorgverleners en de bril later, werd besloten dat fysiotherapie de eerste inzetmogelijkheid moest vormen. Ouderen met een verhoogd valrisico werden de doelgroep. Dit zijn ouderen met een grote angst om te vallen. Vallen is dan ook een groot probleem onder ouderen; in 2014 overleden 2.847 ouderen als gevolg van een val. Een goede valpreventietraining is dan ook gewenst. https://www.youtube.com/watch?v=ooJRDLhM--A In samenwerking met softwareontwikkelaar Methylium werd voor de ouderen een Virtual Reality spel ontwikkelt. In het spel moet de patiënt ballonnen pakken en voetballen ontwijken. Dit traint niet alleen het lichaam, maar ook cognitieve en motorische vaardigheden. Bovendien maakt de bril de oefeningen leuker.

Veilige omgeving met een extra laag

De HoloLens projecteert hologrammen in de fysieke wereld, wat ook wel bekend staat als augmented reality. Met de bril op het hoofd ziet de drager een extra laag over de eigen omgeving. Dit laatste is een groot voordeel van het trainen met de HoloLens. De patiënt kan de technologie thuis gebruiken, waardoor de omgeving vertrouwt is. Uit het experiment blijkt dat dit de patiënten een veilig gevoel geeft. Wel vinden de trainingen plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut. Gezondheidscentrum Kersenboogerd en de Omring zijn de eerste organisatie in Nederland die de HoloLens inzetten. Arts en Hoonakker hopen in 2017 een studie te starten naar de inzet van de HoloLens bij valangst.