Search
Close this search box.
Search

Den Haag demonstreert impact zorgtechnologie voor thuis

Zorgtechnologie voor thuis wordt steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen worden. Steeds meer gemeenten proberen dit structureel op te pakken, zoals onlangs nog de gemeenten Oss en Den Bosch met twee voorbeeldwoningen die het nut van technologische en andere innovaties hierin te bieden hebben. Ook steden zoals Rotterdam en Den Haag timmeren hiermee aan de weg. Den Haag won in 2018 zelfs een smart city award met zijn iZi Gezond lang Thuis-project. Tijdens een speciaal evenement op vrijdag 25 november toont de gemeente wat er inmiddels mogelijk is op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen.

Het evenement ‘Ontmoet en ontdek! Zorgtechnologie voor Thuis’ op de locatie Beeld en Geluid staat vrijdagmiddag 25 november in het teken van ‘Zorgtechnologie voor thuis’. Het evenement is gratis toegankelijk. Burgers en zorgprofessionals kunnen er zelf 20 vernieuwende zorgoplossingen uitproberen. Verder zijn er live demonstraties en workshops voor (zorg)medewerkers.

Juiste hulpmiddelen

“Technologie wordt steeds meer onderdeel van ons leven”, stelt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening, en aanjager van zorginnovatie. “De juiste hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat mensen langer gezond, prettig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Of dat mantelzorgers ontlast worden.

Zorginnovatie hoort volgens Parbhudayal, op 30 januari spreker op het ICT&health congres, bij Den Haag als stad die kansen biedt en energie geeft. “Met inwoners, ondernemers en organisaties die werken aan oplossingen en op ons kunnen rekenen als er hulp of ondersteuning nodig is. Die het gevoel hebben dat de stad hen wat te bieden heeft en dat zij de stad wat te bieden hebben. Met iedereen bouwen we aan een weerbare stad.”

Zorgtechnologie uitproberen

Op het event kunnen bezoekers zelf ontdekken wat zorgtechnologie betekent, slimme hulpmiddelen voor in huis uitproberen en ontdekken welke middelen geleend kunnen worden. Bij zorgtechnologie voor thuis kan men denken aan een kleine zorgrobot om eenzaamheid te voorkomen, of een heupairbag die zorgt voor een zachte landing bij een val. Of een app die mantelzorgers meteen waarschuwt als er een verandering is te zien in het dagelijkse energieverbruik, bijvoorbeeld omdat de lichten ’s nachts nog aanstaan of omdat er in de ochtend geen koffie wordt gezet.

Het doel van Zorgtechnologie voor Thuis is om geïnteresseerde bewoners, mantelzorgers en zorgmedewerkers te laten ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Een slimme hulp daarbij is de Technologie voor Thuis verkenner die op de 25e voor de eerste keer te testen is. Daarmee kan iedereen controleren welk hulpmiddel het beste bij iemands situatie past.

Over het evenement

Het evenement is gratis toegankelijk van 13.00 tot 16.00 uur. Met het oog op de beschikbare ruimte is vooraf aanmelden verplicht. Aanmelden kan via de website www.technologievoorthuis.nl. Of bellen met het projectsecretariaat, dat op werkdagen bereikbaar is op telefoonnummer 070-3816810. Het evenement is vanaf 13.00 uur ook live online te volgen op www.technologievoorthuis.nl

Medewerkers van de gemeente Den Haag, zorgaanbieders, ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen zijn aanwezig om mee in gesprek te gaan. ‘Ontmoet en ontdek! Zorgtechnologie voor Thuis’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente, de Haagse Hogeschool, Centrum voor Innovatief Vakmanschap, zorgspecialist Tzorg en werkgeversvereniging ZWconnect.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?