Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Digitale endoscopie Reinier de Graaf biedt snellere, betere diagnose

KNO-artsen van het Reinier de Graaf in Delft en Voorburg zetten sinds eind mei digitale endoscopie in voor de diagnose en behandeling van patiënten met neus-, bijholte- en stemklachten. Voorheen werkte de afdeling KNO met analoge endoscopen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De nieuwe digitale techniek zorgt voor scherpe, zeer nauwkeurige beelden waardoor de KNO-arts veel meer kan zien. Dit moet er voor zorgen dat de KNO-artsen een snellere, vaak betere diagnose kunnen stellen bij deze patiënten. Afgelopen mei voerde het Reinier de Graaf ook al een nieuwe, digitale PET/CT-scanner in.

Volgens KNO-arts Marco Franken is het wel wennen om te werken met de nieuwe ‘chip on the tip’, waarmee je echt heel veel ziet. “Doordat je een scherper en vollediger beeld hebt, kun je in een groter gebied zoeken om de diagnose te stellen. Bovendien is het nu mogelijk om beelden vast te leggen en kan de patiënt meekijken op het beeldscherm. Dat kon voorheen niet, toen zag alleen de arts het gebied via de endoscoop.”

De eerste reacties van patiënten op de polikliniek KNO zijn volgen het ziekenhuis positief. De KNO-artsen stellen blij te zijn met de mogelijkheid om de digitale beelden vast te leggen. “We kunnen het behandelproces van de patiënt beter volgen, doordat we kunnen terugkijken naar eerder gemaakte beelden”, aldus Franken.

Reinier de Graaf
(Beeld Reinier Haga Groep)

 

Minder behandelingen nodig

De arts schat in dat er met name bij patiënten met stemklachten minder behandelingen onder narcose nodig zijn. “Dankzij de nauwkeurige digitale techniek is het nu mogelijk om een goede diagnose te stellen van stembanden. Door de goede beelden zal een kijkonderzoek onder narcose steeds minder vaak nodig zijn.”

Er zijn nu dertien digitale endoscopen in gebruik, waarvan zeven in de spreekkamers en zes in de behandelkamers in Delft en Voorburg. De nieuwe digitale techniek kan ook bij kinderen gebruikt worden, doordat er ook speciale, dunne kinderscopen zijn.

Meer weten over het innoverende Reinier de Graaf ziekenhuis, de opschaling van e-health en overige zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen