Digitale transformatie gezondheidszorg heeft brede impact

6 maart 2016
Digital_health
Innovatie
Nieuws

Voldoen aan wet- en regelgeving, een hoge kwaliteit van zorg en meer Samenwerking met patiënten en overige organisaties zijn de belangrijkste speerpunten de komende jaren voor Europese dienstverleners in de gezondheidszorg. Dat stelt marktonderzoeksbureau IDC in zijn IDC Health Insights-rapport.

In het rapport stipt IDC de belangrijkste trends aan voor de gezondheidszorg op IT-gebied voor de komende 12-18 maanden. De drie genoemde sleutelgebieden gelden zowel voor convergentie in de hele waardeketen als voor de digitale transformatie van de gezondheidszorg. IDC stelt dat de impact van de digitale transformatie van de gezondheidszorg verder gaat dan technologie alleen.

  • Bij compliance gaat het onder meer om de als cruciaal beschouwde beveiliging van steeds vaker digitaal gedeelde medische informatie (in de cloud, via mobiele devices), om zo’n de privacy van betrokken stakeholders zoals patiënten gewaarborgd blijft en informatie toch efficiënter uitgewisseld kan worden om zo de zorg te verbeteren. Tweede generatie oplossingen op beveiligingsgebied, zoals Advanced Threat Management, moeten hiervoor ingezet worden.
  • Door wat betreft de kwaliteit van de zorg gaat het vooral om de inzet van digitale instrumenten  (zoals applicaties om patiënten beter te informeren, voor zorg op afstand) om de ervaring en tevredenheid van patiënten te verbeteren. Volgens IDC is dit nog belangrijker dan het verbeteren van de klinische prestaties.  Breder gebruik van Big data en cognitieve technologieën zullen de zorgverlening transformeren, evenals klinisch onderzoek op het niveau van de afzonderlijke patiënt tot en met hele bevolkingen. Europese zorgaanbieders moeten hun digitale diensten tegen het licht houden en herzien om de continuïteit en kwaliteit van de patiëntervaring te verzekeren.
  • Meer samenwerking: voor organisaties in de gezondheidszorg, van producenten tot en met zorgverleners, is een overkoepelende strategie op het gebied van informatiebeheer een sleutelfactor bij het succesvol adopteren van geïntegreerde zorgmodellen.  Hier zal de adoptie van kant-en-klare platformoplossingen van derde partijen een drijvende kracht zijn achter investeringen in EHR (Electronic Health Record)

Digitale transformatie is meer dan technologie

Volgens  Silvia Piai, Senior Research Manager bij IDC Health Insights, is een 360-gradenbeeld van de patiënt een sleutelfactor om de digitale transformatie van de Europese gezondheidszorg mogelijk te maken. Nieuwe, innovatieve technologieplatforms maken het mogelijk om datatoegang te verbeteren en te standaardiseren, evenals het vergroten en verbeteren van de grip op de verleende zorg en capaciteiten op dit gebied.
Digitale transformatie, zo stelt Piai, gaat veel verder dan technologie alleen, zo moeten managers in de gezondheidszorg snappen. Deze transformatie heeft impact op data, op mensen, op processen en op strategieën.