Search
Close this search box.
Search

Digitale voorbereiding op hartoperatie in MUMC+

Het Maastricht UMC+ gaat hartpatiënten die door de coronacrisis langer moeten wachten op een operatie door middel van digitale counseling voorbereiden. Daarmee proberen de cardiologen van het MUMC+ eventuele negatieve gevolgen van de uitgestelde zorg te voorkomen. Vervolgens wordt onderzocht of de digitale counseling het gewenste resultaat heeft en of het ook effectief ingezet kan worden voor patiënten op de wachtlijst in het algemeen.

Het werd aan het begin van de coronacrisis al snel duidelijk dat daardoor veel reguliere, of planbare, zorg uitgesteld moest worden. Na amper zes weken bedroeg het aantal uitgestelde behandelingen, waaronder ook veel patiënten die op een hartoperatie wachtten, al meer dan 450.000. Nu de reguliere zorg weer grotendeels op gang gekomen is, zijn sommige wachtlijsten langer dan ooit.

Wachtlijsten hartoperatie

Dat geldt ook voor cardiovasculaire operaties aan bijvoorbeeld een hartklep of de kransslagaders. Dit zijn behandelingen die niet altijd spoed behoeven, maar waarbij patiënten veelal wel opgenomen moeten worden op de Intensive Care. Langere wachttijden kunnen voor deze patiënten mogelijk negatieve gevolgen hebben. Sommige studies laten zien dat het risico op overlijden toeneemt wanneer te lang gewacht wordt. Met behulp van de digitale counseling wordt nu getracht deze negatieve gevolgen te voorkomen.

De digitale counseling wordt middels een online platform uitgevoerd. Daar vullen patiënten vragenlijsten in en worden ze, indien nodig, via teleconsulten begeleid. Het platform biedt ook diverse modules voor de screening van cardiovasculaire symptomen, stoppen met roken, omgaan met angst, beweegstimulatie, voeding, revalidatie en coronavirus-preventie specifiek voor hartpatiënten. De digitale counseling is beschikbaar voor alle patiënten van het MUMC+ die op de wachtlijst staan voor een hartoperatie. “We gaan dus gericht en volledig digitaal patiënten op allerlei risicofactoren voorbereiden voor een ingreep”, vertelt hartchirurg Peyman Sardari Nia.

Zorg op afstand

Wat het daadwerkelijke effect is van de online ondersteuning, dat zal uiteindelijk onderzocht moeten worden. Daar zullen zo’n 400 patiënten aan meedoen. De helft van hen zal de digitale counseling met voorbereidende modules krijgen. De andere helft krijgt die niet zodat een betrouwbare vergelijking tussen de twee methodes gemaakt kan worden.

“We verliezen de patiënten op deze manier niet uit het oog en we kunnen, afhankelijk van ieders behoefte, passende zorg op afstand bieden in aanloop naar de operatie. Uiteindelijk streven we er natuurlijk naar om iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen, maar in dit soort situaties moeten we soms ook innovatief zijn”, aldus Sardari Nia.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?