Search
Close this search box.
Search

Dijklander maximaliseert medicatieveiligheid met HiX Module

Het toedienen van parenteralia via bijvoorbeeld injectie of infuus komt nog nauwer dan het toedienen van medicatie via het maagdarmstelsel. Om medicatiefouten voor de parenteralia te verkleinen werkt het Dijklander Ziekenhuis nu met een VGTM-module Hix en controleert het EPD of alle stappen goed zijn doorlopen. Een nieuw systeem dus, dat de medicatieveiligheid nog verder verhoogt.

Het toedienen van medicijnen vereist grote nauwkeurigheid in een ziekenhuis: de juiste hoeveelheid moet op het juiste moment aan de juiste patiënt worden gegeven. In het Dijklander Ziekenhuis met hoofdlocaties in Horn en Purmerend, is de medicatieveiligheid omtrent parenteralia op vernieuwende wijze verbeterd. Parenteraal is de toedieningsvorm van geneesmiddelen of voeding, via bijvoorbeeld een injectie of infuus. In het Dijklander Ziekenhuis wordt bij deze toedieningen nu de VGTM-module HiX ingezet. Het EPD controleert of alle stappen voor bereiden en toedienen juist worden doorlopen.

Voor het nieuwe veiligheidssysteem met de VGTM-module zijn in 2021 inmiddels 700 protocollen opgesteld door ANIOS apotheker Inge Arfman en assistenten van de klinische farmacie van het Dijklander Ziekenhuis. Bij het proces om deze veiligheidswaarborgen voor parenteralia te realiseren, kwam meer kijken dan Arfman in eerste instantie dacht. “Niet alleen het opstellen van alle bereidingsprotocollen, maar ook de infrastructuur rondom de implementatie moest nog worden uitgewerkt. De eerste afdelingen werken inmiddels met deze module en we hopen dat we het systeem ook op andere afdelingen snel kunnen uitrollen.”

Barcodes voor veiligheid

Met de nieuwe VTGM-module in HiX scant de verpleegkundige de barcodes op de geneesmiddelen, waardoor de identiteitscontrole plaatsvindt, aldus het Dijklander. De verpleegkundige krijgt tijdens de bereiding stap voor stap instructies. Alleen als het hele proces is doorlopen, komt er na de bereiding een etiket uit de printer met een barcode, dat op de infuuszak of spuit met het geneesmiddel wordt geplakt. De verpleegkundige scant aan het bed het polsbandje van de patiënt en vervolgens de barcode op het product. Omdat het nieuwe ‘voor-toediening-gereed-maken-systeem’ is geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier controleert het systeem na het scannen direct of de juiste patiënt, op het juiste moment, de juiste medicatie krijgt. Als er ergens ook maar iets niet klopt wordt dit direct zichtbaar.”

Medicatieveiligheid beter door strak proces

Voorheen moest een verpleegkundige op basis van het voorschrift van de arts zelf de grondstoffen en de hulpmiddelen bij elkaar zoeken en volgens de instructies uit het ‘Handboek Parenteralia’ zelf berekenen welke volumina nodig waren aldus. Dat handmatige hoeft nu niet meer. Tevens wordt op de nieuwe wijze elke handeling bij het bereiden en elk verstrekt medicijn automatisch in HiX geregistreerd, waardoor er geen fouten meer in de registratie kunnen sluipen. Bijkomend voordeel:  het maakt in de meeste gevallen de dubbele menselijke routinecontroles bij het bereiden overbodig.

Ervaringen van verpleegkundige

Bas de Lange is regieverpleegkundige op de afdeling orthopedie/geriatrie van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en werkt sinds kort met de nieuwe software. “Deze nieuwe VTGM-module in HiX is een mooi voorbeeld van hoe de huidige techniek verpleegkundigen kan helpen. De nieuwe werkwijze zorgt niet alleen voor een toename van veiligheid voor de patiënt, maar zal op termijn ook tijdsbesparing opleveren. Kortom een aanvulling op kwaliteit van zorg in het Dijklander ziekenhuis.”

Medicatieveiligheid hoog op agenda

Medicatieveiligheid is een hot issue in de zorg. Zo startte het Juliana Kinderziekenhuis vorig jaar met het medeyesysteem voor betere medicatieveiligheid. Daarmee wordt medicatie, vlak voor toediening, door de verpleegkundigen digitaal gecontroleerd en geverifieerd. Dankzij de introductie van een gesloten, digitaal medicatieproces wordt het toedienen van geneesmiddelen, die bij kinderen vaak in de vorm van een drankje ingenomen worden, veiliger.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?