Direct naar het juiste ziekenhuis met de Stroke Triage App

22 januari 2024
Stroke Triage app
Apps
Nieuws

Bij mensen die getroffen worden door een beroerte, is het van cruciaal belang zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling. Vandaag nemen acht ziekenhuizen en twee ambulancediensten de Stroke Triage App in gebruik. Dankzij deze app kunnen ambulanceverpleegkundigen patiënten met een beroerte sneller naar het juiste ziekenhuis brengen. De initiatiefnemers van de Stroke Triage App denken dat patiënten hierdoor tot ruim een half uur eerdere in het juiste ziekenhuis kunnen zijn.

Op dit moment gaat in sommige gevallen nog (te) veel tijd verloren voordat een patiënt met een beroerte in het juiste ziekenhuis arriveert. Dat is een serieus probleem, want bij en beroerte groeit de kans op een goed herstel als sneller met de juiste behandeling gestart kan worden. Wanneer de hersenen door een bloedstolsel niet voldoende voedingsstoffen krijgen, ontstaat uitval. "Hoe sneller de juiste behandeling begint, hoe groter de kans op goed herstel. Maar voordat een patiënt in het juiste ziekenhuis komt, is er vaak al kostbare tijd verloren gegaan", vertelt neuroloog Bob Roozenbeek van het Erasmus MC.

Stroke Triage App

Om verpleegkundigen te ondersteunen bij het beslissingsproces om te bepalen naar welk ziekenhuis een patiënt met een beroerte het snelst en best geholpen kan worden, is de Stroke Triage App ontwikkeld. Die app geeft advies op basis van verschillende factoren. Op basis van de gegevens van de patiënt maakt het algoritme van de app een inschatting in welk ziekenhuis de patiënt de grootste kans op herstel heeft. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de werksnelheid in de ziekenhuizen. En de app berekent met GOZ de actuele rijtijden.

Neuroloog Bob Roozenbeek en zijn collega-onderzoekers hebben berekend dat met de Stoke Triage App en het efficiënt vervoer per patiënt ruim een half uur tijdswinst behaald kan worden. Dat betekent dus dat de behandeling van de patiënt ook (veel) eerder kan starten.

"Dat is kostbare tijd, die de herstelkans van patiënten aanzienlijk kan vergroten. Bovendien besparen we op deze manier ritten tussen ziekenhuizen en bezoeken aan verschillende spoedeisende hulpafdelingen. Dit staat nog los van de kosten die we voorkomen wanneer patiënten moeten revalideren of langdurig verpleging nodig hebben’, aldus Roozenbeek.

Verder onderzoek

De tijdswinst die in de praktijk behaald kan worden dankzij de Stroke Triage App, wordt de komende tijd nader onderzocht door de artsen van het Erasmus MC. Voor dat onderzoek werken zijn samen met regionale partners waarbij gebruik gemaakt wordt van de data die de komende tijd via de app verzameld worden.

De Stroke Triage App is tot stand gekomen door regionale samenwerking. De app wordt gebruikt door Ambulancedienst Rotterdam Rijnmond en Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en de volgende ziekenhuizen: Albert Schweitzer ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Rivas Beatrixziekenhuis. Het onderzoek naar het gebruik van de app is mede gefinancierd door de Hartstichting en ZonMw.

Vorig jaar startten Philips en de World Stroke Organization een samenwerking om de toegang tot hoogwaardige zorg voor beroertepatiënten te verbeteren. Daarbij sterven zij naar het verkorten van de tijd tussen het optreden van symptomen van een beroerte en het geven van een effectieve behandeling.