Doorbraak in kankeronderzoek dankzij Nanotechnologie

20 oktober 2016
Nieuws
De nieuwe techniek werd gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Normaal gesproken wordt in de next-generation therapieën het immuunsysteem van het lichaam gebruikt om tumoren te bestrijden, net als bij de experimentele technologie CRISPR gene-editing. Maar deze nieuwe nanotechnologie heeft een ander doelwit: De cellen die juist helpen met het verspreiden van kanker over het hele lichaam.

Nieuwe deeltjes dode cellen

Deze afweercellen, bedoeld om infecties af te weren, creëren structuren genaamd neutrophil extracellular traps (NETs) die helpen bacteriën te bestrijden. Maar NETs kunnen de kanker ook verspreiden door weefselopeningen te creëren die kankercellen kunnen gebruiken, legt Mikala Egeblad uit, mede auteur van dit onderzoek.

De onderzoekers bekleedden een nieuw deeltje met een speciaal enzym dat deze cellen kan doden voordat de kanker hen kan gebruiken om uit te zaaien. De resultaten waren bescheiden, maar wel veelbelovend: Drie van de negen muizen die de nanodeeltjes hadden gekregen toonden geen bewijs van verslechtering, terwijl alle muizen in de controlegroep allemaal zieker werden.

Er zijn nog wel belangrijke vragen te beantwoorden over de effectiviteit van deze techniek bij mensen. NETs zijn bedoeld om bacteriën te doden en deze NETs vernietigen zou kankerpatiënten nog kwetsbaarder kunnen maken voor infecties, terwijl hun immuunsysteem al zo zwak is.