Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

E-health Scriptieprijs V&VN naar ‘COPD in een nieuw jasje’

Verpleegkundigen Marèll Talsma, Joyce Grijsen, Hanneke Krooshof en Carine Stoltenborg hebben onlangs de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2018 gewonnen. Het viertal won de prijs voor hun scriptie ‘COPD in een nieuw jasje, smart textiles’. De jury prees het innovatieve karakter van de scriptie en de wijze waarop patiënten bij het onderzoek zijn betrokken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De oud-studenten van Saxion Hogeschool namen de prijs voor hun scriptie over smart textiles dinsdag 20 november in ontvangst tijdens het V&VN mini-symposium eHealth in Zwolle. De prijs ter waarde van 1.000 euro werd uitgereikt door Gelle Klein Ikkink, directeur programma Innovatie en Zorgvernieuwing van het Ministerie van VWS.

Nut smart textiles voor COPD-patiënten

Door middel van een kwalitatief onderzoek wilden Marèll, Joyce, Hanneke en Carine achterhalen wat zogenoemde smart textiles – stoffen met sensoren – kunnen betekenen voor COPD-patiënten. De kwaliteit van leven van deze patiënten hangt nauw samen met het aantal exacerbaties, die zorgen voor een acute verergering van deze progressieve, chronische longziekte.

Exacerbaties zorgen ook voor hoge zorgkosten, onder meer door heropnames in het ziekenhuis. Door patiënten continu te monitoren met behulp van smart textiles kan exacerbatie vroegtijdig worden gesignaleerd. Dit betekent dat de behandeling op tijd kan worden ingezet en dat een ziekenhuisopname kan worden voorkomen. Ook kan het zelfmanagement en het ziekte-inzicht van de patiënt op deze manier worden vergroot, aldus de scriptie.

Opschalen zorg-op-afstand

Eenzelfde insteek zoals het gebruik van smart textiles hebben e-health toepassingen voor zorg-op-afstand zoals COPD InBeeld (waarvan ook een variant voor hartfalen bestaat), of de al landelijk beschikbare dienst Hartwacht. Behalve minder ziekenhuisopnames en heropnames moet ook het aantal fysieke consults teruggebracht worden en krijgen patiënten meer grip op de eigen gezondheid.

Het verplaatsen van zorg voor patiënten met hartfalen vanuit ziekenhuis naar thuis is ook één van de twee toepassingsgebieden die vanuit de Vliegwielcoalitie ondersteund worden om opgeschaald te worden. Dit gebeurt al in een toenemend aantal ziekenhuizen. In het eerstvolgende nummer van ICT&health, dat in december verschijnt, wordt uitgebreid op de vorderingen van de Vliegwielcoalitie ingegaan.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen