Search
Close this search box.
Search

E-health Scriptieprijs V&VN naar ‘COPD in een nieuw jasje’

Verpleegkundigen Marèll Talsma, Joyce Grijsen, Hanneke Krooshof en Carine Stoltenborg hebben onlangs de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2018 gewonnen. Het viertal won de prijs voor hun scriptie ‘COPD in een nieuw jasje, smart textiles’. De jury prees het innovatieve karakter van de scriptie en de wijze waarop patiënten bij het onderzoek zijn betrokken.

De oud-studenten van Saxion Hogeschool namen de prijs voor hun scriptie over smart textiles dinsdag 20 november in ontvangst tijdens het V&VN mini-symposium eHealth in Zwolle. De prijs ter waarde van 1.000 euro werd uitgereikt door Gelle Klein Ikkink, directeur programma Innovatie en Zorgvernieuwing van het Ministerie van VWS.

Nut smart textiles voor COPD-patiënten

Door middel van een kwalitatief onderzoek wilden Marèll, Joyce, Hanneke en Carine achterhalen wat zogenoemde smart textiles – stoffen met sensoren – kunnen betekenen voor COPD-patiënten. De kwaliteit van leven van deze patiënten hangt nauw samen met het aantal exacerbaties, die zorgen voor een acute verergering van deze progressieve, chronische longziekte.

Exacerbaties zorgen ook voor hoge zorgkosten, onder meer door heropnames in het ziekenhuis. Door patiënten continu te monitoren met behulp van smart textiles kan exacerbatie vroegtijdig worden gesignaleerd. Dit betekent dat de behandeling op tijd kan worden ingezet en dat een ziekenhuisopname kan worden voorkomen. Ook kan het zelfmanagement en het ziekte-inzicht van de patiënt op deze manier worden vergroot, aldus de scriptie.

Opschalen zorg-op-afstand

Eenzelfde insteek zoals het gebruik van smart textiles hebben e-health toepassingen voor zorg-op-afstand zoals COPD InBeeld (waarvan ook een variant voor hartfalen bestaat), of de al landelijk beschikbare dienst Hartwacht. Behalve minder ziekenhuisopnames en heropnames moet ook het aantal fysieke consults teruggebracht worden en krijgen patiënten meer grip op de eigen gezondheid.

Het verplaatsen van zorg voor patiënten met hartfalen vanuit ziekenhuis naar thuis is ook één van de twee toepassingsgebieden die vanuit de Vliegwielcoalitie ondersteund worden om opgeschaald te worden. Dit gebeurt al in een toenemend aantal ziekenhuizen. In het eerstvolgende nummer van ICT&health, dat in december verschijnt, wordt uitgebreid op de vorderingen van de Vliegwielcoalitie ingegaan.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?