EC formuleert Code of Conduct voor mhealth-apps

wo 8 juni 2016 - 10:45
Nieuws

De Europese Commissie (EC) heeft richtlijnen opgesteld voor de ontwikkeling en het gebruik van mhealth-apps. In de Code of Conduct is er aandacht voor zaken als privacy, security en het delen van medische informatie. De richtlijnen zullen nog worden beoordeeld door een onafhankelijke EU-werkgroep waarna de code in praktijk zal worden gebracht.

De EC startte begin dit jaar met het opstellen van richtlijnen om handvaten te geven aan bedrijven en individuele developers bij de ontwikkeling van mhealth-apps. Daarbij golden veiligheid en transparantie als belangrijkste speerpunten. Volgens de EC zijn de richtlijnen nodig aangezien de kwaliteit van het grote aanbod van dergelijke apps niet altijd duidelijk is. Dit zou weer nadelig zijn voor de adoptie van mhealth-apps door het grote publiek, aldus de EC.

‘Meer bewustzijn’

De eerste draft genaamd ‘Guidelines for assessing the validity and reliability of mHealth apps data’ werd op 12 mei gepresenteerd. Kort daarna volgde een algemene bijeenkomst waarin het rapport door diverse stakeholders werd geëvalueerd. Aandachtspunten waren onder meer de medische validiteit van mhealth apps en het doel en de functionaliteiten ervan.

De EC liet in een verklaring weten dat de Code of Conduct is ontwikkeld in lijn met de wensen van alle betrokken partijen waaronder het mkb en individuele developers die geen toegang hebben tot juridische expertise. Volgens de EC moeten de richtlijnen, overigens op vrijwillige basis, zorgen voor meer bewustzijn omtrent privacy en databescherming.