Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

EC formuleert Code of Conduct voor mhealth-apps

De Europese Commissie (EC) heeft richtlijnen opgesteld voor de ontwikkeling en het gebruik van mhealth-apps. In de Code of Conduct is er aandacht voor zaken als privacy, security en het delen van medische informatie. De richtlijnen zullen nog worden beoordeeld door een onafhankelijke EU-werkgroep waarna de code in praktijk zal worden gebracht.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De EC startte begin dit jaar met het opstellen van richtlijnen om handvaten te geven aan bedrijven en individuele developers bij de ontwikkeling van mhealth-apps. Daarbij golden veiligheid en transparantie als belangrijkste speerpunten. Volgens de EC zijn de richtlijnen nodig aangezien de kwaliteit van het grote aanbod van dergelijke apps niet altijd duidelijk is. Dit zou weer nadelig zijn voor de adoptie van mhealth-apps door het grote publiek, aldus de EC.

‘Meer bewustzijn’

De eerste draft genaamd ‘Guidelines for assessing the validity and reliability of mHealth apps data’ werd op 12 mei gepresenteerd. Kort daarna volgde een algemene bijeenkomst waarin het rapport door diverse stakeholders werd geëvalueerd. Aandachtspunten waren onder meer de medische validiteit van mhealth apps en het doel en de functionaliteiten ervan.

De EC liet in een verklaring weten dat de Code of Conduct is ontwikkeld in lijn met de wensen van alle betrokken partijen waaronder het mkb en individuele developers die geen toegang hebben tot juridische expertise. Volgens de EC moeten de richtlijnen, overigens op vrijwillige basis, zorgen voor meer bewustzijn omtrent privacy en databescherming.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen