Search
Close this search box.
Search

Een pleister tegen pinda-allergie

Pinda-allergie komt steeds vaker voor. Het is dan ook de nummer één oorzaak van voedselgerelateerde anafylactische schokken en zelfs overlijden. Een draagbare pleister moet daar verandering in brengen.

De pleister heet de Viaskin Peanut Patch en dient continu kleine hoeveelheden pinda-eiwit toe via de huid. Dat klinkt gevaarlijk voor mensen met een hoge pinda-intolerantie, maar het werkt juist door het immuunsysteem te trainen om kleine doseringen te leren accepteren. Een onlangs afgerond, één jaar durend klinisch onderzoek, laat zien dat de pleister van DBV Technologies effectief en veilig is voor kinderen en jongvolwassenen met een pinda-allergie. Het beschermt ze tegen inname van en blootstelling aan pinda’s.

Juist wel pinda’s eten

Een studie uit 2015 suggereert dat de meeste pinda-allergieën kunnen worden afgewend, door kinderen op jonge leeftijd pinda’s te laten eten, wat volledig indruist tegen het traditionele denken. Ouders werd juist altijd verteld dat je kinderen tot drie jaar niet in aanraking moest brengen met pinda’s.

De pleister is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder  FDA, maar het onderzoek wordt voortgezet door het Consortium of Food Allergy Research (CoFAR) in samenwerking met de National Institutes of Health (NIH). Het heeft er alle schijn van dat de goedkeuring binnenkort gaat komen.

""

Details van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. Hiervoor werden vrijwilligers met een pinda-allergie in de leeftijd tussen 4 en 25 jaar een pleister met een hoge dosis (250 microgram pinda-proteïne), een lage dosis (100 microgram) of een placebo. Elke dag kregen de vrijwilligers een nieuwe pleister onder de ar of tussen de schouderbladen geplakt.

Geen orale inname nodig

Na een jaar werden de vrijwilligers getest om te kijken of hun intolerantie veranderd was, en zo ja, hoeveel. De mensen met zowel de lage als de hoge dosis ervoeren nagenoeg dezelfde voordelen, waarbij respectievelijk 46% en 48% van de vrijwilligers succes ondervonden. Kinderen tussen de 4 en 11 hadden het meeste baat bij het experiment.

De behandeling, met de naam epicutaneous immunotherapy (EPIT), werkt net zo goed als andere therapieën voor allergieën, maar dit is de enige vorm waarbij orale inname niet nodig is. Het onderzoek zal nog zo’n anderhalf jaar doorgaan, waarna de resultaten opnieuw zullen worden bekeken. Als alles goed gaat, dan komt de Viaskin Peanut Patch binnenkort op de markt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?