Search
Close this search box.
Search

EFPIA onderzoekt via slimme sensoren loopgedrag ouderen

De European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) investeert 50 miljoen euro in de ontwikkeling van een slimme oplossing die het probleem van immobiliteit moet gaan aanpakken. Het onderzoeksproject ontvangt geld van de European Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking en wordt versterkt door deelname van Newcastle University en het farmaceutische bedrijf Novartis.

Het project genaamd MOBILISE-D zal gaan onderzoeken welke relatie is er tussen de wandelgang, met name die van ouderen, en (chronische) ziekten zoals COPD, MS, de ziekte van Parkinson en beroertes en hartfalen.
Volgens de onderzoekers die betrokken zijn bij het project kunnen loophulmiddelen voorzien van slimme sensoren patronen in het voortbewegen detecteren waardoor al in vroeg stadium van een ziekte kan worden ingegrepen. Ook zouden op basis van de data die vrijkomt via slimme tools kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Onlangs kwam het Europese technologie- en wetenschapsinstituut naar buiten met resultaten van een onderzoek dat de relatie legt tussen de looppas of wandelgang van patiënten en bepaalde ziektes. Dit onderzoek vormt de basis voor MOBILISE-D, dat bestaat uit 34 partners afkomstig uit de academische wereld, de wetenschap en het bedrijfsleven.

De onderzoekers gaan binnen MOBILISE-D werken aan slimme sensoren die continu de mobiliteit van patiënten meet. De sensor moet daarbij bepaalde patronen kunnen herkennen op basis waarvan bijvoorbeeld afwijkingen kunnen worden gedetecteerd.

‘Zesde vitale signaal’

Volgens de onderzoekers is de looppas het ‘zesde vitale signaal’, naast lichaamstemperatuur, bloeddruk, de manier van ademen, hartslag en pijn, dat de gezondheid van de mens bepaalt. Uit eerder onderzoek is verder gebleken dat ouderen die minder dan een meter per seconde lopen, over het algemeen meer gezondheidsklachten hebben. Daartegenover staat dat mensen met een passend looptempo beter cognitieve vaardigheden hebben, minder vaak ziek zijn en minder vaak het ziekenhuis bezoeken.

Het onderzoeksproject MOBILiSE-D heeft een budget van 50 miljoen euro. Daarvan is 29 miljoen euro afkomstig van de Europese Unie. Binnen de Europese Unie is zo’n 20 procent van de bevolking ouder dan 65 jaar.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?