Factsheet NVZ: 28% poliklinische zorg is digitaal

di 26 juli 2022 - 13:30
digitaal-scaled
Digitalisering
Nieuws

Inmiddels is 28% van de zorg in poliklinieken digitaal van aard. Daarmee wordt de uitgesproken ambitie van 30% bijna gehaald en blijkt dat ondanks het ontbreken van coronamaatregelen de digitalisering niet afgeschaald wordt. Het is wel belangrijk om de inspanningen voor meer hybride zorg, waarbij fysiek en digitaal gecombineerd worden, te intensiveren. Dit blijkt uit de nieuwe factsheet ‘digitale zorg’ van NVZ.

In de politiek wordt expliciet ingezet op digitale zorg. ‘Zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’, dat is dé essentiële zinsnede uit de brief die Conny Helder op 4 juli 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. De digitaliseringsslag bij poliklinieken marcheert daarbij volgens NVZ in ieder geval volgens plan. ‘In het eerste kwartaal van 2022 vond zo’n 28% van alle poliklinische zorg bij NVZ-ziekenhuizen niet meer fysiek in het ziekenhuis plaats, maar digitaal, dichtbij de patiënt’, aldus de factsheet. Onder digitale zorg vallen bellen, beeldbellen, telemonitoring, teledermatologie en schriftelijke consulten. Het overgrote deel bestaat nog steeds uit telefonische contacten. ’

Eerste consult: digitaal kan ook

Patiënten die via een beeldbelconsult in het eerste kwartaal van 2022 zorg hebben ontvangen, waren gemiddeld 44 jaar. 28% van de beeldbelconsulten in 2022 was ter vervanging van het eerste consult. Deze mogelijkheid is er sinds 2021 en blijkt goed aan te slaan. In 2019 maakte 51% van de ziekenhuizen gebruik van beeldbellen, begin 2022 was dat inmiddels 99%. Niet alle digitale zorgvormen kunnen door het ziekenhuis als verrichting geregistreerd worden. Zoals digitale zorgvormen die verpleegkundigen of paramedici inzetten. Of digitale meekijkconsulten tussen huisarts en medisch specialist. Daarom zijn deze vormen in de factsheet niet meegenomen.

Telemonitoring populair bij cardiologen

Zorg op afstand door ziekenhuizen blijkt in het algemeen goed te werken, zo stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie heeft in 10 ziekenhuizen bijvoorbeeld onderzocht hoe telemonitoring in de praktijk wordt aangepakt. Dit gebeurde gemiddeld genomen veilig. Ook de reacties van patiënten waren in het algemeen positief. Bij telemonitoring kan een patiënt met slimme applicaties zoals smart watches, apps en slimme pleister op afstand 24/7 in de gaten worden gehouden. Telemonitoring wordt volgen de factsheet onder meer  toegepast binnen de specialismen interne geneeskunde, maag-darm-leverziekten en kindergeneeskunde. Het vaakst wordt deze digitale mogelijkheid echter ingezet door cardiologie, gevolgd door longziekten.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!