Het Flevoziekenhuis (Almere) gaat medicatietoedieningen aan patiënten voortaan controleren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis, dat 385 bedden telt, stelt met de inmiddels bewezen technologie van MedEye de medicatieveiligheid aan het bed van de patiënt te willen bewaken.
Onder meer Nij Smellinghe (Drachten), het Deventer Ziekenhuis en het Westfriesgasthuis (Hoorn) maken al gebruik van MedEye, dat verder al in het Verenigd Koninkrijk en België wordt ingezet. Het digitale medicatiesysteem moet voorkomen dat er bij de toediening van medicatie verkeerde medicatie, onjuiste hoeveelheden of medicatie aan de verkeerde patiënt verstrekt wordt.
Volgens Edo Schubert, lid Raad van Bestuur van het Flevoziekenhuis en verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid, is medicatieveiligheid in alle ziekenhuizen een belangrijk onderwerp, juist omdat er nog te vaak iets misgaat of dreigt te gaan. “Medicijnen moeten goed gecontroleerd worden tijdens het verstrekken. Door drukte, routinematig handelen en te weinig oprechte aandacht gaat het te vaak niet goed. Het risico op fouten is vele malen kleiner door de inzet van techniek ten opzichte van een situatie waarin het mensenwerk is.”
1 op 5 toedieningen gaat fout
Uit diverse onderzoeken blijkt dat nog altijd één op de vijf toedieningen in ziekenhuizen verkeerd wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de dosering, het tijdstip of de medicatie zelf onjuist is. Het medicatieveiligheidssysteem van MedEye verifieert medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie. In het specifieke geval van zogenaamde High Risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem ook om de tweede verpleegkundige te vervangen.
Ziekenhuisapotheker Robin Roelofs benadrukt dat, hoe beter en aantoonbaarder met medicatieprocesproces ingericht wordt, hoe veiliger het wordt. “Ons einddoel is altijd de juiste medicatie in de juiste dosering en toedienvorm op de juiste tijd aan de juiste patiënt te verstrekken. MedEye is daarin een belangrijke veiligheidsklep.”
Landelijke invoering barcodering
NVZA-voorzitter Tjalling van der Schors stelde in 2017 dat het toepassen van systemen zoals MedEye een positieve ontwikkeling is, maar dat zo niet alle medicatie meegenomen wordt. Hij geeft daarom de
voorkeur aan verplichte barcodering.
Het ministerie van VWS heeft zich vorig jaar geschaard achter landelijke invoering van barcodering om medicatietoediening in ziekenhuizen veiliger te maken. Het huidige kabinet moet hier echter nog werk van maken via nieuwe wetgeving. Volgens een rapport van CapGemini zou zo 21 miljoen euro op jaarbasis aan (administratie)kosten bespaard worden, terwijl ook de kans op fouten bij toediening sterk verkleind wordt.
Nu heeft slechts een beperkt aantal ziekenhuizen volledige toedieningsregistratie voor medicatie, om fouten in het toedieningstraject te voorkomen. Slechts weinig ziekenhuizen maken in de volle breedte gebruik van barcodering bij toediening van medicatie. Niet alle geneesmiddelen beschikken over een barcode op de primaire verpakking. Sommige ziekenhuizen brengen zelf barcodes aan op geneesmiddelen: een arbeidsintensief en duur proces dat gevoelig voor fouten is.
MedEye in 20 procent ziekenhuizen
Mint Solutions laat weten dat het in 2017 een sterke groei heeft doorgemaakt. Het verwacht dat eind 2018 twintig procent van de ziekenhuizen werkt met MedEye. Vanwege de groei verhuisde Mint Solutions afgelopen maand vanuit Amsterdam naar 's-Hertogenbosch om vanuit hier ook zorginstellingen in België en andere Europese landen te bedienen.